Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κορωνοϊός / Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

«Η επιδημιολογική εικόνα, ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Αντέχει όμως και θα αντέξει»: αυτό δήλωσε στις 18 Μαρτίου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, μολονότι οι καθημερινές μαρτυρίες των υγειονομικών επιβεβαιώνουν το λειτουργικό black out του ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο και την εν εξελίξει υγειονομική τραγωδία με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Πώς γίνεται να «αντέχει» ένα σύστημα όταν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες περιμένουν (πόσο άραγε;) να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ; Πόσο αντέχει ένας ασθενής σε τέτοιες συνθήκες και τι είδους περίθαλψη λαμβάνει;

Δυστυχώς, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε εκτόξευση των θανάτων από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, όπως συνέβη δηλαδή πριν από μερικούς μήνες στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

«Ο ασθενής που είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ πρέπει να διακομιστεί το ταχύτερο δυνατόν σε ΜΕΘ, κάτι που τις τελευταίες ημέρες δεν είναι εφικτό» λέει στην ΑΥΓΗ γιατρός σε νοσοκομείο «αιχμής», το οποίο μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid.

Όταν οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε απλό θάλαμο, λαμβάνουν ελλιπή επίβλεψη και νοσηλευτική φροντίδα. Σύμφωνα με τον γιατρό που μίλησε στην ΑΥΓΗ, σε μία ΜΕΘ υπάρχει 1 γιατρός ανά 1 ή 2 κρεβάτια και 3 νοσηλευτές ανά κλίνη, ενώ στον απλό θάλαμο μόλις 3 νοσηλευτές και 1 γιατρός για 20 με 30 ασθενείς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη σε συνθήκες Covid, καθώς γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να βγάζουν και να βάζουν συνεχώς τις στολές για να μπαινοβγαίνουν από τις ΜΕΘ στους θαλάμους, αλλά και να περνούν τακτικά από θαλάμους στους οποίους οι διασωληνωμένοι συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Άλλωστε, όπως έχουμε αναλύσει εκτενώς, ΜΕΘ δεν σημαίνει απλά κρεβάτια και μηχανήματα, που ούτε αυτά υπάρχουν σε επάρκεια, αλλά εξειδικευμένο στην Ενταντικολογία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει.

Αρνούνται να δώσουν απαντήσεις

Όταν την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με ασθενείς Covid και non Covid που είναι σε λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, πέταξε την μπάλα εκτός γηπέδου.

«Έχω πει ότι σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια και την τεράστια μάχη οι αριθμοί αυτοί είναι δυναμικοί, δηλαδή εξελίσσονται μέσα στην ημέρα» είπε γενικόλογα και επανέλαβε τη δημιουργική λογιστική περί «1.400 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα». Αρκέστηκε να πει ότι «τα περιστατικά τα οποία χρήζουν κλίνη ΜΕΘ και είναι Covid εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών».

Ωστόσο, καθημερινά οι υγειονομικοί και οι ομοσπονδίες τους κάνουν λόγο για ασθενείς που περιμένουν μέρες για να διακομιστούν, ακόμα κι όταν τα αιτήματα ήταν μεταξύ 3 και 8 ημερησίως. Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποια ήταν η τύχη ενός ασθενούς που βγαίνει από τη λίστα, αν δηλαδή διακομίστηκε σε ΜΕΘ ή αν απλά πέθανε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τα στοιχεία του ΕΚΑΒ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16.3.21, στη λίστα του ΕΚΑΒ υπήρχαν 120 - 125 διασωληνωμένοι σε απλό κρεβάτι (70 από αυτούς με κορωνοϊό). Από αυτούς πάνω από 40 βρίσκονταν στη λίστα για κρεβάτι σε ΜΕΥ από 2 μέχρι 11 μέρες! Βέβαια, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου (17.3.2021) επιδόθηκε σε γενικολογίες, αναφερόμενος κυρίως στις κοινές διακομιδές ασθενών με Covid (δηλαδή τους ανθρώπους μεταφέρονται από το σπίτι τους σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο) και όχι στις διακομιδές στις ΜΕΘ (και την αναμονή γι’ αυτές) και κρύφτηκε πίσω από την αοριστία: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ανθρωπίνως έτσι ώστε όταν θα ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι Εντατικής, η μονάδα που διαθέτει το κρεβάτι να επιλέξει ποιο είναι το περιστατικό από τη λίστα αναμονής το οποίο μπορεί να διαχειριστεί».

Είπε δε ότι «ο αριθμός των ασθενοφόρων οχημάτων στο Λεκανοπέδιο είναι πεπερασμένος». Τι έκανε όμως η κυβέρνηση για να αυξηθεί / εκσυγχρονιστεί;

«Δουλεύω σε ασθενοφόρο του 2004. Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ ζήτησε επικουρικό (και όχι μόνιμο) προσωπικό για τα πληρώματα των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα στην τελευταία προκήρυξη να κάνουν αίτηση μόλις 50 άτομα για 300 θέσεις» δηλώνει στην ΑΥΓΗ εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ.

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, παρά τις δηλώσεις Κικίλια ότι όλη η χώρα αποτελεί πλέον μία και ενιαία υγειονομική περιφέρεια και ότι θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς, δεν δείχνει καμία διάθεση να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL