Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.7°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.1°C15.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
6.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.0°C20.0°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.0°C12.2°C
1 BF 71%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

ΜΕΘ

Λοιπόν. Προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρότασή του για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εδώ είναι συνήθως που η Ν.Δ. απαντάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κοινωνικό κράτος με λεφτά από το λεφτόδεντρο. Να πούμε λοιπόν τα πράγματα ως έχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ, δηλαδή την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Επομένως, φυσικά και η πρότασή του θα έχει οικονομικό κόστος.

Εξήγησε πάντως ο Τσίπρας πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Και όλοι θυμηθήκαμε ότι από όλη την κουβέντα που γίνεται για το ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας δεν έχει ακουστεί απολύτως τίποτα.

Αυτή η κουβέντα, φυσικά, θα γινόταν αν η Ν.Δ. είχε σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε.

Απλώς ο Μητσοτάκης πήγε εκτάκτως στο «Σωτηρία» και η κυβέρνηση είπε ότι επεξεργάζεται μέτρα για τη δημόσια Υγεία. Προφανώς για να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει μόνος του.

Γιατί δεν σχολίασε η Ν.Δ.; Γιατί τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία τις θεωρεί αδικαιολόγητα έξοδα. Και οι τωρινές συνθήκες είναι πολύ κακές για να το πει στα ίσια.

Έκανε που έκανε την ανοησία ο Πέτσας, που είπε ότι οι ΜΕΘ είναι πεταμένα λεφτά. Αλλά τότε είχαν είχε τελειώσει το πρώτο κύμα και νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν.

Πραγματικά, αν έχουμε 100.000 ΜΕΘ, θα είναι πεταμένα λεφτά. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει γι’ αυτό. Μιλάει για το να αντιστοιχούν οι ΜΕΘ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σήμερα δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις στο θέμα της δημόσιας Υγείας. Η μέρα με τη νύχτα.

Η Ν.Δ. δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να ξοδευτούν χρήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας. Γιατί θα έθιγε τα συμφέροντα των ιδιωτών της Υγείας. Και οι ιδιώτες της Υγείας είναι χρηματοδότες της.

Δείτε πώς έχουν φροντίσει την κερδοφορία των ιδιωτών της Υγείας μέσα στον χαμό της πανδημίας.

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία τους ενδιαφέρουν μόνο όταν υπάρχει μίζα.

Τι έκανε από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση: πρώτον, επέβαλε κανόνες διαφάνειας και κατάφερε, εν μέσω Μνημονίων, να ξεχρεώσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα οποία είχαν παραδοθεί καταχρεωμένα και υπό κατάρρευση από τους προηγούμενους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το ξαναθυμηθούμε αυτό.

Και τον πόλεμο που έγινε από τα κυκλώματα.

Δεύτερον, ενέταξε στο ΕΣΥ δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους. Με νόμο.

Στους φιλελέδες δεν πολυάρεσε αυτό, γιατί στενοχωριούνται όταν οι φτωχοί βοηθιούνται με τα λεφτά τους.

Ούτε στους ακροδεξιούς άρεσε. ( Άλλωστε οι φιλελέδες είναι ακροδεξιοί με υψηλότερο καταναλωτικό επίπεδο.)

Το τρίτο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι πρώτες δομές δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας που είχε ποτέ η χώρα.

Η Ν.Δ. λύσσαξε και τις χαρακτήρισε σοβιετία. Διότι δεν τις θέλουν οι ιδιώτες γιατροί.

Κάπου που επιχείρησαν να τις κλείσουν όμως οι τωρινοί, ο κόσμος ξεσηκώθηκε.

Και γενικά κάθε κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία πολεμήθηκε με λύσσα. Γιατί γύρω από τη διαφθορά στην Υγεία λειτουργούσαν τεράστια κυκλώματα. Ιδιωτικά συμφέροντα, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis κλπ.

Ας διαβάσει ο κόσμος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας σκεφτεί αν αξίζει η χώρα να έχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας αντίστοιχο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL