Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Οι δρόμοι της συμφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δρόμοι της συμφοράς

σαλιγκάρι
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Υποτίθεται πως τα κράτη αναλαμβάνουν με διεθνείς συνθήκες τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά οι δρόμοι είναι ένα κάκιστο μέσο για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό. Οι δρόμοι αποβλέπουν να κάνουν τον άνθρωπο κοινωνό του τοπίου. Και εντούτοις ελάχιστα το καταφέρνουν - όταν δεν καταφέρνουν το αντίθετο...

Τα κράτη έχουν τεράστιους προϋπολογισμούς για την κατασκευή δρόμων. Μάλιστα, ορισμένες «δημόσιες» συλλογικότητες (δήμοι, περιφέρειες) φαίνεται πως εξαντλούν σχεδόν όλη τη ζωτικότητά τους στη χάραξη νέου οδικού χώρου.

Το πρόβλημα των δρόμων είχε απασχολήσει την οικολογική σκέψη εδώ και χρόνια. Το 1993 ο Γιώργος Ντούρος έγραφε στη «Νέα Οικολογία» για μία από τις πρακτικές της οδοποιίας: «Το δασικό οδικό δίκτυο επεκτείνεται σε όλο και επικλινέστερα εδάφη, κατασκευάζεται με όλο και μεγαλύτερα και βαρύτερα σκαπτικά μηχανήματα. Γενικά δίνεται η εντύπωση ότι οι δρόμοι είναι αυτοσκοπός». Ο ίδιος υπολόγιζε ότι μέχρι το 1990 είχαν διανοιγεί στην Ελλάδα 50.000 χιλιόμετρα δρόμων!

Ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος υπογράμμιζε το 1992 για την κίνηση οχημάτων ότι «η τυχαία και διάσπαρτη ενόχληση μέσα στον χώρο αναγκάζει τα ζώα να κινηθούν σε κατάσταση πανικού μέσα στο πλέγμα των πόλων μόνιμης και συμπτωματικής ενόχλησης σε αναζήτηση καταφυγίου». Τα ζώα έχουν αποστάσεις ασφαλείας για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν - πράγμα που «ξεχνούν» οι επαγγελματίες της οικολογίας. Η Ελένη Κοβάνη (2005) μιλούσε για το «Αγροτικό τοπίο» παραθέτοντας τους στίχους του Αντονέν Αρτό (1896-1948) για να τονίσει το έσχατο στάδιο στο οποίο οδηγούν τη φύση οι «καλοθελητές» της ανάπτυξης: «Πρέπει με όλα τα δυνατά μέσα / ν’ αντικαταστήσουν τη φύση / όπου μπορεί να αντικατασταθεί».

Μετέπειτα η οδοποιία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ερχόταν ακόμη δριμύτερη για να πλήξει τις λειτουργίες της φύσης. Οι ανεμογεννήτριες δεν εγκαθίστανται στα βουνά χωρίς τη διαμόρφωση ενός δικτύου δρόμων, το οποίο βασικά εκδιώκει την άγρια φύση στο πλαίσιο μιας ομοιοπαθητικής, όπου η προστασία της φύσης γίνεται διά μέσου της καταστροφής της φύσης!

Όσο κι αν οι διαφημίσεις με τον Αντετοκούνμπο γνωστής ενεργειακής εταιρείας επιχειρούν «παρεμπιπτόντως» να δώσουν μια εικόνα ανεμογεννητριών σε μέτρια ύψη, οι α/γ βλέπουν τον χώρο «αφ’ υψηλού»! Δεν δίνουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα έδιναν στα «χαμηλά», ενώ επίσης εξαλείφουν το τοπίο που είναι εθνικό καμάρι...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL