Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Ελληνοτουρκικά / Η αγωνία της κυβέρνησης πριν από τη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Η αγωνία της κυβέρνησης πριν από τη σύνοδο κορυφής

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Αυτή θα μπορούσε να είναι η περιγραφή της στάσης της Τουρκίας, αλλά και πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε., λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει τα πάντα στην αλληλεγγύη και την αυστηρότητα των εταίρων και προβάλλει με ενθουσιασμό τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία, να ζητήσει την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Βέβαια, δεν αποφασίζει γι’ αυτές το Κοινοβούλιο, αλλά σίγουρα στέλνει ένα μήνυμα στους ηγέτες της Ε.Ε.. Ειδικά όταν την πρωτοβουλία γι’ αυτή την απόφαση την είχε η ευρω-Δεξιά, που κυβερνά ή συγκυβερνά σε πολλές σημαντικές χώρες.

Η... μάσκα

Το αν το μήνυμα της Ευρωβουλής θα φτάσει στους αποδέκτες του μένει να φανεί, ιδίως όταν η Τουρκία δηλώνει και πάλι πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να αποσύρει από τις περιοχές πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το "Oruc Reis", επειδή “ολοκλήρωσε τις έρευνες”. Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα, η στάση αυτή είναι υποκριτική, μια μάσκα, “που δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα”. Η ερμηνεία του Στέλιου Πέτσα είναι πως η Τουρκία έχει άγχος μπροστά στο ενδεχόμενο των κυρώσεων, γι' αυτό και προσπαθεί να ρετουσάρει την παραβατικότητά της.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μήπως η απόσυρση του "Oruc Reis" και οι δηλώσεις της Άγκυρας υπέρ του διαλόγου οδηγήσουν τους “27” σε μια πολύ χλιαρή απόφαση. Γι’ αυτό και προσπαθεί να τους πείσει ότι η Τουρκία είναι ένας ταραξίας, που μαζεύεται μόνο για τακτικούς λόγους και για λίγο. Τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που επαναλαμβάνει ότι οι εταίροι δεν είναι αφελείς και πρέπει να καταλάβουν τα καμώματα της Τουρκίας. Κάτι ανάλογο είπε χθες στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ -έτσι, για την τιμή των όπλων, καθώς ο Στόλτενμπεργκ τηρεί ευλαβικά τις ίσες αποστάσεις- καθώς και στους εκπροσώπους των κομμάτων: Ότι η Ελλάδα θέλει έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ωστόσο θα πρέπει και η Τουρκία “να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Η γαλλική πίεση

Σ’ αυτή τη φάση, πάντως, πιέζει και η Γαλλία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με τον υπουργό της των Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ηγετών της Ε.Ε. να κάνει πίσω στη διένεξη για τις έρευνες στη Μεσόγειο. Θέτει λοιπόν την Τουρκία ενώπιον του διλήμματος εάν επιμένει στην αντιπαράθεση ή επιθυμεί τη συνεργασία. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκυρα, που θεωρεί αντιπαραγωγική τη συζήτηση για τις κυρώσεις.

Αντιπαραγωγική τη θεωρεί και η Γερμανία, πλην όμως το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου έχει βαρύνει, μετά το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που αρνήθηκε να ελεγχθεί για όπλα την Κυριακή. Η Τουρκία κατηγορεί επίσημα τους Γερμανούς για “πειρατεία”, ενώ οι Γερμανοί ανεπίσημα την Τουρκία για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Για την ώρα, δεν φαίνεται εάν η κόντρα αυτή θα παίξει ρόλο στη σύνοδο κορυφής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL