Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.8°C5.6°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.2°C5.0°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C4.0°C
0 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-1.1°C1.0°C
0 BF 64%
Μητσοτάκης / Όλα όσα δεν είπε στους μαθητές για τα κλειστά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης / Όλα όσα δεν είπε στους μαθητές για τα κλειστά σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Διαδικτυακή συνομιλία με μαθητές δημοτικού σχολείου των Χανίων είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της παράτασης του lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 7 Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε για την επαναλειτουργία των σχολείων - εκτίμησε ότι δε θα αργήσει η στιγμή που θα ανοίξουν ξανά -ωστόσο «ξέχασε» να αναφερθεί σε μερικά κρίσιμα ζητήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε λοιπόν την παραμικρή αναφορά στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης που βαδίζει με το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας». Μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς μαζικά διαγνωστικά τεστ και με αυξημένο αριθμό μαθητών εν μέσω πανδημίας, αγνοώντας τα αιτήματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο κλείσιμο των σχολείων, τα ¾ του μαθητικού δυναμικού της χώρας, ήταν σε τμήματα με αριθμό μαθητών από 18 έως 30.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση ακόμα παλεύουν να βρουν τις σωστές διαστάσεις των περιβόητων μασκών των σχολείων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέβαλε τον διαγωνισμό λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και εγγράφων.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών, πέφοντας ωστόσο σε αντιφάσεις.

Στην ερώτηση μαθητή για το τι παραπάνω μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού αλλά και το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Φαντάζομαι ότι αυτή είναι η ερώτηση που θα ήθελαν να μου κάνουν όλοι οι μαθητές, όλοι οι δάσκαλοι, όλοι οι καθηγητές. Η απάντηση Πολύβιε είναι ότι θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε. Εσείς ως παιδιά -το ξέρετε- κινδυνεύετε λιγότερο να αρρωστήσετε από τον covid 19. Μπορεί, όμως, να αρρωστήσετε χωρίς καν να το καταλάβετε και να μεταφέρετε άθελά σας τον ιό πίσω στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο να μολύνετε τον μπαμπά σας, τη μαμά σας, τον παππού σας, τη γιαγιά σας. Και γι' αυτό, αυτό το οποίο μπορείτε να κάνετε εσείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πρώτα απ' όλα να τηρείτε όλα τα μέτρα τα οποία τα γνωρίζετε, πια, νομίζω καλά».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε, κόντρα στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας στις 2 Νοεμβρίου δήλωνε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση μέσα στις σχολικές αίθουσες».

Στη συνέχεια ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης αναίρεσε τον εαυτό του και είπε: «Ο λόγος που κλείνουμε τα σχολεία δεν είναι γιατί φοβόμαστε τόσο μήπως αρρωστήσεις εσύ. Έχει να κάνει με αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλοφορία του κόσμου. Όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα δημοτικά είναι ανοιχτά, κάποιος ίσως σας πάει στο σχολείο -αν δεν πάτε εσείς είστε μεγάλα παιδιά, κάποια μπορεί να πηγαίνετε και μόνα σας- αλλά ειδικά για τις μικρότερες τάξεις κάποιος θα πάει το παιδί στο σχολείο, κάποιος θα το πάρει από το σχολείο, θα κυκλοφορήσουν μαμάδες, ενίοτε και μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, θα κυκλοφορήσει ο πολύς κόσμος. Όσο κυκλοφορεί κόσμος και βγαίνει έξω, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Άρα ο λόγος για τον οποίο κλείσαμε τα σχολεία έχει να κάνει με την επιλογή μας να μειώσουμε -όσο γίνεται- την κυκλοφορία του κόσμου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL