Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
23.6°C29.2°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
1 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.9°C27.7°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.3°C27.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.1°C
0 BF 56%
Σύγκρουση Συμφερόντων / Black Rock κερνάει, Black Rock πίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύγκρουση Συμφερόντων / Black Rock κερνάει, Black Rock πίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΜΠΕ/JULIEN WARNAND

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων με πρωταγωνιστές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το μεγάλο επενδυτικό fund, Black Rock βγήκε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελίες της συμμαχίας οργανώσεων Change Finance, που έφτασαν μέχρι το γραφείο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή.

Όπως αποκαλύφθηκε, η Επιτροπή ανέθεσε στη BlackRock Investment Management σύμβαση για τη διεξαγωγή μελέτης που αφορά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων στους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ.

Η λεγόμενη και τραπεζική βιωσιμότητα αφορά στην διατύπωση αρχών ώστε ο τραπεζικός τομέας να επιλέγει επενδύσεις που δεν θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και των κοινωνιών και θα είναι σε συμμόρφωση με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Και αυτό το πολύ σημαντικό έργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ανέθεσε σε μια εταιρεία που πλουτίζει από τα ορυκτά καύσιμα!

Εν ολίγοις Black Rock κερνάει, Black Rock πίνει, αφού επί της ουσίας το επενδυτικό fund θα αναλάβει να προτείνει τις ρυθμίσεις που θα αφορούν τις δικές του δραστηριότητες.

Η Κομισιόν έκανε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την μελέτη τον Ιούλιο του 2019. Κατατέθηκαν εννέα προσφορές και τον Μάρτιο του 2020 ανέθεσε τη σύμβαση στην BlackRock Investment Management, η οποία ήταν ο μόνος μεγάλος διαχειριστής επενδύσεων που είχε καταθέσει προσφορά.

Η απόφαση του Διαμεσολαβητή

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Έμιλυ Ο Ράιλι, μελέτησε την υπόθεση μετά από καταγγελίες  του συνασπισμού Change Finance. Η γνωμοδότηση που εξέδωσε αποτελεί κόλαφο για την Επιτροπή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:


- Εάν ένας πλειοδότης έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον στις εξελίξεις σε μια αγορά, επειδή επενδύει σε αυτήν την αγορά, ή διαχειρίζεται επενδύσεις σε αυτήν την αγορά, υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εν λόγω συμφέροντα να επηρεάσουν από μόνα τους το αποτέλεσμα της μελέτης που θα εκπονήσει. Αυτό ισχύει για την BlackRock Investment Management.

-Λόγω της στάθμισης που εφάρμοσε η Επιτροπή στην αξιολόγησή της, η χαμηλή τιμή που προσέφερε η εταιρεία βελτιστοποίησε τις πιθανότητες να εξασφαλίσει τη σύμβαση. Η ανάθεση της σύμβασης στην Black Rock, μπορεί να επιτρέψει στην εταιρεία να αποκτήσει γνώσεις και να ασκήσει επιρροή σε μια αυξανόμενη επενδυτική περιοχή με μεγάλη και αυξανόμενη σημασία για τους πελάτες της και ως εκ τούτου για την ίδια την εταιρεία.

- Ο Διαμεσολαβητής προτείνει η Επιτροπή να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την πολιτική, δίνοντας σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να αποκλείονται οι υποψήφιοι λόγω σύγκρουσης συμφερόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εκτέλεση της σύμβασης.

Η αντίδραση της Change Finance

Η συμμαχία Change Finance, που αποτελείται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ακτιβιστές σε περισσότερες από 67 χώρες, δήλωσε την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή και κάλεσε την Επιτροπή να ακυρώσει τη σύμβαση με τη BlackRock.

«Για να σταματήσει η κλιματική καταστροφή» επεσήμανε θα πρέπει οι τράπεζες να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα. «Η BlackRock, που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σε ορυκτά καύσιμα, είναι εξαιρετικά μεροληπτική στις συμβουλές της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων είναι μια τεράστια δύναμη πίεσης, όχι ανεξάρτητος σύμβουλος», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι η  BlackRock εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στα ορυκτά καύσιμα καθώς και σε άλλους τομείς που αποτελούν ιδιαίτερη απειλή για το κλίμα.
Είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος σε 12 από τις 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες που επενδύουν περισσότερο σε ορυκτά καύσιμα.

Συμμετέχει, επίσης, σε μια διεθνή εκστρατεία πίεσης με άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες για να αποκρούσει τους νέους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL