Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Νίκη Κεραμέως / Τα έργα και οι ημέρες της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Τα έργα και οι ημέρες της

Κεραμέως

Πρώτο «έργο» της νυν υπουργού Παιδείας αποτελεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Αύγουστο του 2019, ένα μήνα αφότου η Νίκη Κεραμέως πήρε τη σκυτάλη του υπουργείου. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αναφέρει πως «εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η Αστυνομία, η εισαγγελία, η Πυροσβεστική, ασκούν όλες τις κατά τον νόμο ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Η νομοθετική κατοχύρωση του ασύλου είναι πλέον παρελθόν.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την «κατάργηση» των πράσινων σχολών, δηλαδή των σχολών με μικρό αριθμό υποψηφίων και ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς τη δοκιμασία των Πανελλαδικών. Παράλληλα, η Ν. Κεραμέως αναστέλλει τη λειτουργία της Νομικής Πάτρας και 37 ακόμη πανεπιστημιακών Τμημάτων και καταργεί 65 διετή προγράμματα σπουδών για 1.500 αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στις αρχές του 2020, με μια απαράδεκτη τροπολογία, που καταρρίπτει το άρθρο 16 του συντάγματος, η υπουργός δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους των ιδιωτικών κολεγίων να αναγνωρίζονται ισότιμα -σε ακαδημαϊκό επίπεδο και επαγγελματικά προσόντα- με εκείνους των δημόσιων ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να αποκτούν πρόσβαση μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

Εν μέσω πανδημίας και σφοδρότατων αντιδράσεων, τον Απρίλιο του 2020, η Ν. Κεραμέως παρουσιάζει το σαρωτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με μια σειρά αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μεταξύ των αλλαγών, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, η αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, οι εξετάσεις για τη μετάβαση από τη μία τάξη στην άλλη, ο ηλικιακός «κόφτης» των 17 ετών στα ΕΠΑΛ, η αναχρονιστική αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ο διετής αποκλεισμός αναπληρωτών σε περίπτωση μη ανάληψης καθηκόντων.

Λίγες ημέρες μετά, τον Μάιο του 2020, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία σε νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, η υπουργός Παιδείας φέρνει απαράδεκτη ρύθμιση για ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων, με live streaming στις τηλεοπτικές αίθουσες, μαζί με τον κίνδυνο για την ισοπέδωση προσωπικών δεδομένων, συνταγματικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών. Μετά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, τελικά η online μετάδοση ακυρώνεται στην πράξη.

Η... λαμπρή πορεία της υπουργού συνεχίζεται με την απόφαση να καταργήσει όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να μείνουν χωρίς αντικείμενο και κατ' επέκταση χωρίς εργασία εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί αυτών των ειδικοτήτων.

Και φτάνει ο Ιούλιος του 2020. Η υπουργός, εν μέσω θέρους, καταθέτει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο - αυτή τη φορά για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο - δώρο στους σχολάρχες και οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφού οι συμβάσεις τους υπάγονται πλέον στο κοινό εργατικό δίκαιο, ενώ οι απολύσεις απελευθερώνονται πλήρως.

Σεπτέμβριος του 2020. Στην πρόσληψη εκπαιδευτικών μιας χρήσης με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας επιδιώκει να προχωρήσει η Νίκη Κεραμέως, φέρνοντας σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υυγείας και επιχειρώντας να δημιουργήσει εργασιακό Μεσαίωνα και στον χώρο της Παιδείας.

Τον ίδιο μήνα, τα σχολεία ανοίγουν. Σε τάξεις - κλουβιά των 20 τ.μ. στοιβάζονται 22-27 μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό καθαριότητας δεν φτάνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων, ενώ η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να «καταπολεμήσει» τα οξυμμένα προβλήματα δίνοντας μάσκες - αλεξίπτωτα στους μαθητές και παγουρίνο των 250 ml.

Οκτώβριος του 2020. Οι μαθητές κατακλύζουν τους δρόμους με κινητοποιήσεις και κλείνουν τις σχολικές μονάδες με καταλήψεις, για να ακουστούν τα αιτήματά τους για υγειονομικά μέτρα στα σχολεία και αραίωση των τμημάτων. Η υπουργός Παιδείας «απαντά» με συκοφάντηση των αιτημάτων τους, στέλνοντας εισαγγελείς και αστυνομία να κάνει προσαγωγές μαθητών που διεκδικούν τα αυτονόητα και αναπτύσσοντας ένα κλίμα φόβου, με αστυνομικούς να κάνουν σωματικούς ελέγχους σε μαθητές που κατευθύνονται στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και με δυνάμεις των ΜΑΤ να πνίγουν στα χημικά όσους πραγματοποιούσαν διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αποκορύφωμα του οργίου καταστολής είναι η κράτηση, για τρία 24ωρα, στη ΓΑΔΑ, πέντε 14χρονων μαθητών που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Στη συνέχεια, εν μέσω πανδημίας και σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα Παιδείας, η Ν. Κεραμέως, αποφασίζει να μειώσει την τακτική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ κατά 8% σε σχέση με το 2019 και κατά 13% σε σχέση με το 2020.

Διανύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η υπουργός Παιδείας, από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να ισοπεδώσουν και στην πράξη το άσυλο, επιδιώκουν να τοποθετήσουν αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ, να βάλουν κάρτα εισόδου και κλειστό κύκλωμα καμερών στα πανεπιστήμια, κάτι που -ευτυχώς- βρίσκει αντίθετους τους πρυτάνεις της χώρας.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε μετωπική κόντρα με τους εκπαιδευτικούς, καθώς, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τους, προχωρά στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, καταλύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη μυστικότητα της ψήφου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Τελικά, οι εκπαιδευτικοί της γυρίζουν την πλάτη, με την αποχή να αγγίζει το 92%.

Σε φιάσκο εξελίσσεται και η τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια, που επιβάλλεται στο πλαίσιο του γενικού lockdown. Το σύστημα «κρασάρει», λίγη ώρα μετά την έναρξη των τηλεμαθημάτων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να κάνουν μάθημα. Η υπουργός Παιδείας βρίσκεται έκθετη για μία ακόμη φορά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL