Live τώρα    
37°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
33.5°C39.7°C
3 BF 25%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
36 °C
33.8°C38.6°C
4 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
32.0°C37.7°C
3 BF 25%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
28.2°C37.7°C
2 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
38 °C
37.9°C38.5°C
2 BF 15%
ΣτΕ / «Χαστούκι» στην κυβέρνηση για την εποπτεία Μητσοτάκη σε ΕΡΤ και ΑΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ / «Χαστούκι» στην κυβέρνηση για την εποπτεία Μητσοτάκη σε ΕΡΤ και ΑΠΕ

Μητσοτάκης Ζούλας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κόλαφο για το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει αναλάβει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης έκρινε ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

«Το ΣτΕ ξεγύμνωσε το επιτελικό κράτος και την χειραγώγηση της Ενημέρωσης» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά.

Όπως επισημαίνουν, «το πολυδιαφημισμένο "επιτελικό κράτος" της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και από τη Δικαιοσύνη. Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον Μ. Κάτση και τη Ν. Γκαρά, «η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος είναι κατ’ ουσία «Μητσοτακικό» κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ.  

Τίθεται ευθέως το ερώτημα αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Η εξουσία με ύφος «νομίμων ιδιοκτητών της χώρας» θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού» καταλήγουν.

Παιχνίδι με τις λέξεις από Στ. Πέτσα

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε λόγο για «νομοτεχνική αναδιατύπωση» του ΣτΕ.

Η δήλωσή του:

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημείο fake news. Για τους εξής λόγους:

Καταρχάς, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θέτει ζήτημα για “την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση κρατικής εποπτείας στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ”, αλλά -αντιθέτως- διατηρεί αυτούσια την διατύπωση όπως προτάθηκε στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του, κατά την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις αρμοδιότητες της Προεδρίας της Κυβέρνησης (ΠτΚ), δεν έκρινε “αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό”, όπως ψευδώς (και ανορθόγραφα) γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εν λόγω γνωμοδότησή του, το ΣτΕ προτείνει νομοτεχνική αναδιατύπωση του σημείου όπου περιγράφονται οι επιχειρησιακοί στόχοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Μάλιστα το ΣτΕ ζητά επαναδιατύπωση στο παρακάτω σημείο που ισχύει σήμερα και θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 27 παρ. 1γ του ΠΔ 82/2017). “Οι  επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: …..γ) στην κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση”. Πόσο υποκριτικό και συνάμα φαιδρό να καταγγέλλουν τον εαυτό τους!».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στα ψέματα Πέτσα

«Η υποκρισία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια. Στην απάντηση του επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τεχνική «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι ο υπουργός που έχει αδειάσει ο κ. Μητσοτάκης περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον» τονίζουν Μ. Κάτσης και Ν. Γκαρά.

«Του απαντάμε, αναγκαστικά μακροσκελώς, με αναφορά σε όσα γράφει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέξη προς λέξη.

Αντιθέτως με τις ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, τάχα, το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις», το Δικαστήριο επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του τύπου. Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προβαίνει μόνο σε νομικό έλεγχο, οι αντισυνταγματικότητες όμως που εντόπισε αναδεικνύουν και τα βασικά πολιτικά προβλήματα των αντιδημοκρατικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Το μείζον πολιτικό ζήτημα: Δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η Νέα Δημοκρατία τα υπάγει απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού και τεχνηέντως επιχείρησε να δώσει στην ΠτΚ εποπτικές αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνει σχετικά το ΣτΕ, επί λέξει:

«Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 20 του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους της «Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης», πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: α) ... δ) στην κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση της κρατικής εποπτείας στις εταιρείες “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία” (ΕΡΤ Α.Ε.) και “Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε.” (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) και ε) ...», διαγραφόμενης της μνείας σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Και τούτο, διότι στην έννοια των μέσων ενημέρωσης του άρθρου 20 του σχεδίου περιλαμβάνονται, λόγω της ευρύτητας της διατύπωσης, τόσο ο Τύπος όσο και τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του τύπου, ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας (ΣτΕ 5040/1987 Ολ., 2544/1999, 553, 554/2003 κ.ά.), φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (βλ. ΣτΕ 95/2017 Ολ., 2307/2018 Ολ. κ.ά.) και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Σε ό,τι αφορά το ψέμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου πως δήθεν ίδια ρύθμιση θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουμε τα εξής:

Το ΠΔ 82/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, υποβλήθηκε στη βάσανο της επεξεργασίας από το ΣτΕ και εκδόθηκε από τον ΠτΔ, χωρίς να προκύψει καμία αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση με το ΠΔ της ΝΔ για τις υπερεξουσίες της νεοσυσταθείσας Προεδρίας της Κυβέρνησης».

«Τέλος και πιο σημαντικό, το ΠΔ του 2017, εμπεριείχε τη φράση «Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκησης κρατικής εποπτείας στα Μέσα ενημέρωσης». Με τη διατύπωση αυτή, δε μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση σε κανέναν, ότι το κράτος απλώνει ένα μακρύ χέρι ασφυκτικού έλεγχου στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος.

Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση ο κ. Πέτσας και για τις υπόλοιπες νομικές ακροβασίες, που εντόπισε το ΣτΕ, που αφορούν τη στελέχωση της ΠτΚ με στρατιά ημέτερων μετακλητών που προσκρούει στο αρ. 103 του Συντάγματος όσο και στη σπατάλη που αυτή επιφέρει.

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη και οι εμπνευστές του, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα νομικά και πολιτικά και αυτό δεν κρύβεται. Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση την αλαζονεία και να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του ΣτΕ όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Διαφορετικά, οι «κυρώσεις» που τους επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, όντως "θα δαγκώνουν"» καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL