Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.1°C35.8°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.3°C33.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
33.0°C35.4°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.7°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.8°C32.9°C
4 BF 31%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα φέρει κι άλλες Covid
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα φέρει κι άλλες Covid

Μια σειρά πρόσφατων άρθρων του διεθνούς Τύπου, με αφορμή την πανδημία της νόσου Covid-19 (κορωνοϊός), παραθέτουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, η ολοένα αυξανόμενη απώλεια βιοτόπων και βιοποικιλότητας στον πλανήτη είναι εκείνη που πιθανότατα διευκολύνει τη μεταφορά παθογόνων για τον άνθρωπο οργανισμών, οδηγώντας σε επιδημίες που στο μέλλον ενδέχεται να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Σε πρόσφατο άρθρο στους "Times της Νέας Υόρκης", ο David Quammen, συγγραφέας τού "Spillover: Animal Infections and the Next Pandemic", συμπύκνωνε με απλά λόγια το φαινόμενο: “Εισβάλλουμε στα τροπικά δάση και σε άγριους βιότοπους, όπου αφθονούν τόσα πολλά είδη φυτών και ζώων - και μέσα στους οργανισμούς αυτών των πλασμάτων αφθονούν τόσοι πολλοί άγνωστοι ιοί.

Κόβουμε τα δέντρα, σκοτώνουμε τα ζώα ή τα βάζουμε σε κλουβιά και τα στέλνουμε σε αγορές. Διασαλεύουμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων και αποσπούμε τους ιούς από τους φυσικούς ξενιστές τους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται καινούργιο ξενιστή. Συχνά, ο καινούργιος ξενιστής τους είμαστε εμείς”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, που προ ημερών εξηγούσε πως η καταστροφή των οικοσυστημάτων λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε άμεσα (π.χ. αποψίλωση δασών για βοσκοτόπια ή καλλιέργειες) είτε έμμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ακριβώς αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή όλο και περισσότερα ζώα που για πολλά χρόνια ήταν φορείς νόσων χωρίς να μολύνουν τον άνθρωπο έρχονται πλέον σε στενότερη επαφή με εμάς.

Την ίδια λοιπόν ώρα που επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία, έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με ένα άθλιο νομοσχέδιο βάζει τους επιχειρηματικούς οδοστρωτήρες στα λίγα οικοσυστήματα που μας έχουν απομείνει.

Ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία επιχειρηματικών συμφερόντων, που έρχεται να λεηλατήσει και αυτές τις περιοχές Natura που αντί η Πολιτεία να τις προστατεύει ως κόρην οφθαλμού τις αφήνει απροστάτευτες με καταστροφικές για το μέλλον επιπτώσεις.

Με λίγα λόγια, αντί η πανδημία της Covid-19 να μας κάνει σοφότερους και πιο επιφυλακτικούς για τις ανθρώπινες δραστηριότητες εις βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εναπομείναντα οικοσυστήματα του τόπου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των πολιτών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL