Live τώρα    
Ανακριβές, παραπλανητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακριβές, παραπλανητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα

Ως "απολύτως ανακριβές και παραπλανητικό, καθόλα ανεπέρειστο, πρόχειρο και συκοφαντικό" χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της "Καθημερινής" η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη σε εξώδικη δήλωσή της προς τους υπευθύνους της εφημερίδας. "Αποκλειστικός και μόνος σκοπός του (σ.σ.: του δημοσιεύματος) είναι η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός του κοινού, η συσκότιση των ερευνών και η θέση προσκομμάτων στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με ταυτόχρονη επιδίωξη την τρώση της τιμής και της υπόληψής μου ως δικαστικής λειτουργού, όπως και του φρονήματος και του σθένους των εισαγγελέων που διενεργούμε τις έρευνες" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Οι έρευνες που διενεργούνται από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την εταιρεία Novartis και τις πρακτικές της είναι ανεξάρτητες από αυτές των ελληνικών αρχών" υπογραμμίζει. Παράλληλα σημειώνει πως δεν προκύπτει από το έγγραφό της ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. "Η υπηρεσία μας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ταυτότητα των μαρτύρων που εξετάζονται στις ΗΠΑ (διότι ουδέποτε μέχρι σήμερα μας έχει επιβεβαιωθεί με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο από τις αμερικανικές αρχές ή από τους ίδιους τους μάρτυρες η ταυτότητά τους και το καθεστώς υπό το οποίο αυτοί καταθέτουν), πολλώ δε μάλλον δεν γνωρίζει αν οι προστατευόμενοι στις ΗΠΑ μάρτυρες προσδοκούν από την ευδοκίμηση της έρευνας των αμερικανικών αρχών χρηματικό ή άλλο όφελος, καθόσον ακόμα κι αν ταυτίζεται κάποιος μάρτυρας, δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ταυτίζεται με το αντικείμενο της έρευνας" σημειώνει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Επίσης, η εισαγγελέας Διαφθοράς απορρίπτει τον ισχυρισμό πως "οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες ως μη νόμιμες", τονίζοντας πως «πουθενά στον νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Έλληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική του κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη".

Η απάντηση της "Καθημερινής"

"Μια εξώδικη διαμαρτυρία, ακόμη κι αν προέρχεται από μια εισαγγελέα, δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην πληροφόρηση του κοινού και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους και τον διευθυντή της σε δημόσιες δηλώσεις, όπως ζητά η κ. Τουλουπάκη, παραβλέποντας το δημόσιο ενδιαφέρον του θέματος, αλλά και το δημοσιογραφικό απόρρητο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη δημοσιογραφία" απάντησε η "Καθημερινή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0