Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C27.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C26.1°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.0°C28.9°C
3 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
26.1°C27.0°C
3 BF 32%
Η Ν.Δ. ντιλάρει 75 δισ. με τις ασφαλιστικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ντιλάρει 75 δισ. με τις ασφαλιστικές

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη από την “Αυγή” των κρυφών σχεδίων της Ν.Δ. για την περικοπή της επικουρικής σύνταξης και τη “συμφωνία” της να δώσει 75 δις. ευρώ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

“Το “ασφαλιστικό” για τη Ν.Δ. είναι η “μπίζνα του αιώνα”. Μιλάμε για μπίζνα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, που είναι οι εισφορές των επικουρικών και θέλουν να τις δώσουν στις ασφαλιστικές. Είναι το deal του αιώνα. Έχουν ανοίξει μασέλες και στόματα και περιμένουν να ανοίξει αυτή η αγορά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς (στον ρ/σ 247).

Επικίνδυνο για τους ασφαλισμένους

Ως “ντίλερ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών” χαρακτήρισε τη Ν.Δ. η Ράνια Σβίγγου, υποψήφια στην Α Αθηνών, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (επίσης υποψήφιος στην Α’ Αθηνών) υπογράμμισε ότι “το σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή των επικουρικών συντάξεων”, καθώς σήμερα οι κύριες και επικουρικές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων. “Ακριβώς επειδή το κόστος μετάβασης αυτού του συστήματος είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 50-55 δισ., το κράτος δεν θα εγγυάται το σύνολο της επικουρικής σύνταξης” σημείωσε.

“Χωρίς να της καταλογίζω κακές προθέσεις, λέω ότι το πολιτικό πρόγραμμα που η Ν.Δ. φέρνει στο τραπέζι είναι ένα πρόγραμμα που θα καταστρέψει εργασιακά δικαιώματα, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα δημόσια ταμεία και που είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασφαλισμένους” είπε (στο Action) ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι “η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ανοίξει τον τομέα της επικούρησης σε ιδιωτικές εταιρείες είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει στις 7 Ιουλίου να αποτρέψουν αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και την κοινωνική συνοχή”.

Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι “ιδεοληπτικό, εμμονικό και εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για τα δημόσια ταμεία, αλλά και για τους ίδιους τους συνταξιούχους” επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών απηύθυνε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα στη Ν.Δ.:

- Συζητά με συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να αναλάβουν τις επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα;

- Θέτει αυτό σε κίνδυνο τις σημερινές επικουρικές συντάξεις;

- Το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται όλες τις επικουρικές συντάξεις όλων των ασφαλισμένων αν και εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές;

- Τι κόστος μπορεί να έχει το να κοπεί η χρηματοροή των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία;

Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα με βάση τις αναλογιστικές μελέτες το ασφαλιστικό σύστημα έχει για πρώτη φορά βιωσιμότητα μέχρι το 2060. Όλα τούτα έρχεται τώρα η Ν.Δ. και τα αμφισβητεί με τις προτάσεις της.

Ανατριχιαστικό πλιάτσικο

“Τα όσα αποκαλύπτει η ‘Αυγή’, είναι πραγματικά ανατριχιαστικά για το μέλλον που οραματίζεται η Ν.Δ. για το ασφαλιστικό” είπε (στο News 247) η Ρ. Σβίγκου και πρόσθεσε ότι “η ‘Αυγή’ αποκαλύπτει ένα σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ένα πλιάτσικο στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 75 δισ.”.

“Εμείς βλέπουμε ένα πλιάτσικο στο ασφαλιστικό σύστημα, μια πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Βλέπουμε τον Κ. Μητσοτάκη να λειτουργεί ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, το 2015 είχε βρει ένα ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα. Πλέον, δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για περικοπή στις συντάξεις” τόνισε η Ρ. Σβίγκου και σημείωσε με νόημα ότι “δεν έχουμε δει καμία δέσμευση από τον Κ. Μητσοτάκη, για παράδειγμα, ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις”.

Η Ρ. Σβίγκου τόνισε ότι η απάντηση της Ν.Δ. πρέπει να δοθεί “με συγκεκριμένα στοιχεία. Το θέμα δεν είναι απλώς να υπάρξει μια διάψευση, όπως αυτές που κάνει ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας γενικά και αόριστα για fake news”. “Αυτό δεν θεωρώ ότι πρέπει να μας εκπλήσσει” συνέχισε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α Αθηνών, “γιατί και η ίδια η απόδραση Μητσοτάκη από το ντιμπέιτ έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ίδιος και το επιτελείο του φοβάται μια ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, στην οποία θα έχανε, γιατί θα αποκαλυπτόταν ένα ακραία αντικοινωνικό πρόγραμμα, για το οποίο έχουν αποκαλυφθεί πτυχές, μέσα και από δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. και δηλώσεις του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε δει κάποια πράγματα να αποσαφηνίζονται. Για παράδειγμα, για το ασφαλιστικό, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα καταργήσει τον ισχύοντα νόμο Κατρούγκαλου. Δεν παρουσίασε όμως την προηγούμενη Παρασκευή, στο πρόγραμμά του, με τι θα το αντικαταστήσει. Είχαν μιλήσει για ασφαλιστικό Πινοσέτ. Δεν έχουμε απάντηση για τα 55 δισ. της μετάβασης στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που οραματίζεται ο Κ. Μητσοτάκης, από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα”.

“Αν αυτά τα πράγματα βγαίνουν πριν από τις εκλογές και δεν διαψεύδονται από τη Ν.Δ., και βλέπουμε μόνο αοριστολογίες σχετικά με το ασφαλιστικό της πρόγραμμα, καταλαβαίνουμε τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός εάν ποτέ γινόταν κυβέρνηση η Ν.Δ., πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα το αποτρέψουμε ακριβώς επειδή οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν περάσει πολλά, έχουν αφήσει πίσω τους τις μαύρες μέρες των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και δεν πρόκειται να αφήσουν να επιστρέψουν οι πολιτικές του ΔΝΤ με τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό” σχολίασε η Ρ. Σβίγκου.

Οκτώ ερωτήματα αναζητούν απάντηση, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ προς Μητσοτάκη: Αρκετά με τις υπεκφυγές!

Αυξάνονται και πληθύνονται τα ερωτήματα από τις (μη) απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχέδιό του να κόψει τις επικουρικές συντάξεις για να “στείλει” 75 δισ. στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ προέκυψαν νέα θέματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι είναι προσβλητικό για τον πρόεδρο της Ν.Δ. να κρύβει το σχέδιό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με οκτώ ερωτήματα:

- Με τι προτίθεται να αντικαταστήσει το σημερινό ασφαλιστικό, δεδομένης της δήλωσής του ότι σκοπεύει να καταργήσει το ισχύον πλαίσιο;

- Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

- Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;

- Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;

- Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;

- Εξετάζει επιβολή νέων φόρων, για να καλύψει το κόστος του σχεδίου του;

- Τι προτίθεται να κάνει με τις κύριες συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;

- Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων;

“Νέα, άκρως ανησυχητικά στοιχεία, αναφορικά με το σχέδιο της Ν.Δ. για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο φως της δημοσιότητας” σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: “Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ του ΣΚΑΪ, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να κρύψει πίσω από γενικόλογες και ανούσιες τοποθετήσεις το σχέδιο της Ν.Δ. Τα ερωτήματα που τίθενται προς τη Ν.Δ. παραμένουν αναπάντητα και αυξάνονται. Η τακτική του Κ. Μητσοτάκη να κρύβει το σχέδιό του είναι το λιγότερο προσβλητική για τους πολίτες που δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL