Live τώρα    
Όμηρος των πρωτοσέλιδων ο Κυρ. Μητσοτάκης / Το τροπάρι των εκλογών και η απάντηση Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όμηρος των πρωτοσέλιδων ο Κυρ. Μητσοτάκης / Το τροπάρι των εκλογών και η απάντηση Τσίπρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ

Την Τρίτη το βράδυ, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης, γύρω στις δύο τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα για τη δευτερολογία του. Η κούραση των βουλευτών ήταν έκδηλη, ωστόσο η ένταση δεν έλειπε. Ένα ακόμα κεφάλαιο στο πολιτικό θρίλερ της ελληνικής κρίσης γραφόταν σε μια πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, είχε κάνει χρήση ενός ακραίου από πολλές απόψεις πολιτικού όπλου: του αιτήματος άμεσης προσφυγής στην κάλπη - έξι μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Μία ημέρα πριν ο κ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε ταχθεί υπέρ της αυστηρά τετραετούς θητείας των κυβερνήσεων. Όταν άλλαξε θέση, μία ημέρα μετά, καταχειροκροτήθηκε, ενώ κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. πετάχτηκαν από τη θέση τους φωνάζοντας: «επιτέλους!».

Όλα για τα πρωτοσέλιδα

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέβηκε στο βήμα για δεύτερη φορά, άφησε για το τέλος ένα σχόλιο ως προς το αίτημα του κ. Μητσοτάκη. Το σχόλιο θα έμενε αναπάντητο. Ωστόσο με αυτό θα ξεκαθάριζε τις προθέσεις του, όχι μόνο για την πρόκληση που δέχτηκε, αλλά και για τον ευρύτερο σχεδιασμό του.

Σύνδεσε ευθέως τη μεταστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με εξωθεσμικές πιέσεις εκδοτικών συγκροτημάτων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι υπέκυψε σε απαιτήσεις τρίτων προκειμένου να δώσουν έναν αιχμηρό τίτλο στο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας με απώτερο στόχο να επανέλθει το κλίμα πολιτικής ρευστότητας του καλοκαιριού.

O δράκος ψόφησε... και ούτε καν νιαουρίζει

«Εδώ και δύο μήνες σας πιέζουν να βγείτε επιτέλους και να πείτε 'εκλογές', 'παραιτηθείτε, κύριε Τσίπρα'», είπε ο πρωθυπουργός. Απέδωσε, δε, το γεγονός στην «αγωνία κάποιων στην παράταξή σας», όπως επίσης και στη «μεγάλη αγωνία του συστήματος της διαπλοκής που βλέπει ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι αυτά που λέγαμε τα εννοούσαμε και θα τα κάνουμε πράξη, και θα γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες, και θα γίνει η εξεταστική για τα δάνεια, και όσοι έχουν παρανομήσει θα έχουν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός φωτογράφισε τη σχέση διαπλοκής που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. «...ο δράκος ψόφησε. Ο δράκος έγινε κατοικίδιο και μάλιστα κατοικίδιο το οποίο ούτε καν νιαουρίζει», είπε με νόημα. Όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών, όμως, ο πρωθυπουργός απέκλεισε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως «αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής και την πλειοψηφία της κοινωνίας να τη στηρίζει».

Ν.Δ. εσωτερικού, Μητσοτάκης εξωτερικού

Τα μέλη της κυβέρνησης, άλλωστε, που έχουν επαφές με διεθνείς παράγοντες έχουν σχηματίσει μια διαφορετική εικόνα για τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εταίρους της χώρας. Ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση στη Βουλή το ανέφερε καθαρά: «Κύριε Μητσοτάκη, όταν βγαίνετε στο εξωτερικό -πάλι διπροσωπία- διαβεβαιώνετε τους εταίρους ότι "ξέρετε, εγώ δεν βιάζομαι, η χώρα είχε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν χρειάζεται και τέταρτη". Κάποιοι, όμως, σας πιέζουν να ζητήσετε εκλογές». Επίσης, όπως έγινε γνωστό σε κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος, δεν εξέφρασε μόνο τις παραπάνω απόψεις εν γένει για την κυβέρνηση. Δεν έκρυψε και τη στήριξή του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο έχει επικρίνει έντονα στο εσωτερικό.

Η επόμενη ημέρα μετά τη συζήτηση βρήκε τη Νέα Δημοκρατία να υπογράφει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της επιχείρησε να «ντιλάρει» την υπογραφή του με την υπογραφή του πρωθυπουργού σε μια αντίστοιχη πρόταση για τα capital controls, κάτι που δεν έγινε. Αν ισχύει η ρήση του Λένιν ότι «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς», τότε η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει ενισχυμένη.

Κατεστημένα δεκαετιών τρίζουν

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι δυνάμεις θα αναπροσαρμοστούν. Οι συνεδριάσεις των Εξεταστικών Επιτροπών αναμένεται να έχουν τουλάχιστον πολιτικό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις για τα δάνεια που πήραν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια ήδη απειλούν να ανεβάσουν το εσωκομματικό θερμόμετρο και να επιτείνουν έριδες και ίντριγκες των νυν με τους πρώην.

Η κατάσταση των ΜΜΕ, στον βαθμό που αυτή καθοριζόταν από αεριτζίδικες χρηματοδοτήσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, υπήρξε κομβική για το πολιτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευθεί η προκήρυξη των νέων τηλεοπτικών αδειών, ενώ θα γίνουν και περαιτέρω παρεμβάσεις στον χώρο των ΜΜΕ. «Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται», σημείωσε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση της συμμετοχής της ΕΠΟ στο άρμα της FIFA. Ένα ακόμα κατεστημένο δεκαετιών τρίζει και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προς άρση των 13 παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη

Ένα μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον για την κυβερνητική πλευρά δεν έληξε με την προ ημερησίας συζήτηση της Τρίτης. Σε λίγο καιρό μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες του διδύμου Παρασκευόπουλου - Παπαγγελόπουλου θα κατατεθούν στη Βουλή. Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρωτίστως θα αρθούν οι 13 παρεμβάσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Τρίτη. Τέλος, πέραν αυτών, επίδικο είναι και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένονται επίσης κινήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0