Live τώρα    
Σε αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα σε Κύπρο - Τουρκία εν όψει της συνόδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα σε Κύπρο - Τουρκία εν όψει της συνόδου

Ισορροπίες ψάχνει να βρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανάμεσα στα πάγια αιτήματα της Κύπρου και στην ανάγκη επίτευξης λύσης για το προσφυγικό, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Την Τρίτη, ο Τουσκ βρέθηκε σε Λευκωσία και Άγκυρα και χθες στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής, που ξεκινάει σήμερα, συνδέει τη επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

"Έχω την πεποίθηση ότι οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την επανενεργοποίηση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας πέραν του μεταναστευτικού, ώστε η διαδικασία να γίνει μια ευκαιρία για την υποστήριξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού" αναφέρει στην επιστολή. Αναφέρθηκε ακόμη στο πώς θα δοθούν τα επιπλέον χρήματα στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, στα ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε σχέση με τη μετεγκατάσταση και την επανεισδοχή μεταναστών "με σεβασμό στο δίκαιο της Ε.Ε." και στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε ένα πρόγευμα εργασίας αύριο Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί», οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε αναζήτηση φόρμουλας για την αμοιβαία άρση των βέτο όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένα από τα κύρια ζητήματα στις συναντήσεις Τουσκ σε Λευκωσία και Άγκυρα ήταν η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός προσπαθεί με την πρότασή του να κερδίσει ανταλλάγματα "παζαρεύοντας" την υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάγια ωστόσο, η Λευκωσία θέτει ως όρο την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που υπαγορεύει την άρση των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον Τουσκ, πρόκρινε τον ανθρωπισμό ως προτεραιότητα για την επίτευξη συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, μιλώντας την Τετάρτη στην τουρκική τηλεόραση του NTV, ανέφερε ότι «όταν έχει γίνει ένα βήμα προς λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο, δεν μπορεί να χαλάσει ολόκληρη η δομή εξαιτίας του καπρίτσιου ενός μέλους της Ε.Ε.».

Α. ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0