ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Θετικές προβλέψεις για την πορεία τις ελληνικής οικονομίας και σημαντική σύμπτωση απόψεων στον τομέα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και το χρέος αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, οι οποίες προσδοκάται ότι θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της κυβέρνησης για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016, καθώς και για επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Εκτιμά δε ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της ίδιας περιόδου. Οι προβλέψεις αυτές ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ δυσμενέστερο σενάριο βάσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το οποίο προκύπτουν τα τεράστια δημοσιονομικά κενά που ισχυρίζεται.
Επιπλέον ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προτείνοντας επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περιόδους χάριτος για τοκοχρεολύσια και σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής.
Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τονίζεται η σημασία τού να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία μονοαπευθυντικών θυρίδων (one-stop shops) για όλες τις απαιτούμενες άδειες, δηλαδή παρεμβάσεις που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση. Για την αγορά εργασίας η έκθεση εκτιμά ότι περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις μαζικές απολύσεις θα αυξήσει το ΑΕΠ μόλις 0,2% σε ορίζοντα δεκαετίας!
Μετά τη συνάντηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχτεί τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς στο πλαίσιο της περιοδείας του τελευταίου για την Ενεργειακή Ένωση στην Ευρώπη, ενώ το βράδυ θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο.