Live τώρα    
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ / Το άρθρο, οι αντιδράσεις και η πυροσβεστική παρέμβαση του Μ. Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ / Το άρθρο, οι αντιδράσεις και η πυροσβεστική παρέμβαση του Μ. Μαξίμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με γρήγορες, όσο και εύστοχες πολιτικές κινήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έσβησε αυθημερόν, μέσα σε λίγες ώρες ακριβέστερα, τη «φωτιά» που πήγε να ανάψει με την πρωτοσέλιδη παρέμβαση (στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημειωτέον) του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τη δημόσια τάξη και την κυβερνώσα Αριστερά. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κράτησαν αποστάσεις από τις απόψεις του, όταν άλλοι υπουργοί συμφώνησαν με αυτές.

Η εικόνα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προχθές, Παρασκευή, να καλύπτεται από τη δήλωση του Γ. Πανούση, με τον τίτλο, «Νοείται Αριστερά τού τίποτε;», δεν ήταν, φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει τη μέρα της η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, η ασάφεια ορισμένων διατυπώσεων επέτρεψαν σε αντιπολίτευση και συστημικά media να διατυπώσουν την άποψη ότι ο υπουργός επικρίνει την κυβέρνηση, συναδέλφους του υπουργούς και την Αριστερά εν συνόλω, σε ένα θέμα εξάλλου (δημόσια ασφάλεια) στο οποίο είχε τοποθετήσει τα πολιτικά του «ρέστα» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαρά μία ημέρα πριν.

Το timing ήταν προβληματικό κατά συνέπεια, όπως επεσήμαναν κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και κόμματος, με πρώτον από όλους τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Τάσο Κορωνάκη, συν τοις άλλοις γιατί συντηρούσε τη συζήτηση, μεγεθύνοντας τις διαστάσεις του ζητήματος.

Άμεσα ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε, μέσω κύκλων: «Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού κ. Γ. Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της έννομης τάξης».

Αλ. Φλαμπουράρης: Να το είχαμε αποφύγει

Και στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης έλεγε: «Έχει (σ.σ.: ο αν. υπουργός) την άποψή του, την γράφει, δικαίωμά του είναι. Όσον αφορά στο περιεχόμενο, σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα περιεχόμενο με το οποίο μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε αρκετά πράγματα από αυτά».

Με τον Αλ. Φλαμπουράρη να καταλήγει εμφατικά: «Κατά τη γνώμη μου, στη φάση που βρισκόμαστε, έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα γίνει μεγάλη 'αγιοποίηση' αυτού του γράμματος και θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει. Δεν θεωρώ την εκτίμηση -και είναι υπερβολικό αυτό που γίνεται- ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται καταλήψεις. Είναι εκατό - διακόσια άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο, άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία και να αναδεικνύεται σαν κρίσιμο γεγονός ένα τέτοιο φαινόμενο».

Οι απαντήσεις Πανούση

Σε τρεις δόσεις δόθηκαν οι διευκρινιστικές απαντήσεις του Γ. Πανούση: Αρχικά δήλωσε πως δεν είναι δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός μαζί του - το αντίθετο μάλιστα: «Οι σχέσεις είναι όχι μόνο αγαστές αλλά οι καλύτερες δυνατές. Με μένα συμφωνούν, με άλλους διαφωνούν». Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή του υποστήριζε: «Με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις». Και οι παρεμβάσεις του υπουργού έκλεισαν με την επισήμανση: «Στηρίζω την προσπάθεια μιας κυβερνώσας Αριστεράς να απαλλαγεί από ενδεχόμενα ιδεολογήματα και αντιλήψεις. Θέλω να ελπίζω ότι έχω τη στήριξη του πρωθυπουργού σε αυτό». Και το θέμα κάπως έτσι κηρύχθηκε λήξαν.

Στη διάρκεια ωστόσο της ημέρας διατυπώθηκαν απόψεις που εστίαζαν σε διαφορετικά θέματα: για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς πρότεινε να συζητηθεί το νέο φαινόμενο, με μια νέα ομάδα καταληψιών που επιδιώκουν την επέμβαση των ΜΑΤ.

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής, να ξέρουμε τους ρόλους» και «δεν συνηθίζεται ένας υπουργός να παρεμβαίνει μέσω πρωτοσέλιδου», επεσήμαναν από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0