Σε ανοιχτή γραμμή συμφώνησαν να είναι Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να έχει χθες σειρά επικοινωνιών με Ευρωπαίους πολιτικούς, ενώ τα εύσημα απέδωσε, την ίδια στιγμή, στον Αλ. Τσίπρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος τον χαρακτήρισε συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ως πρωθυπουργό με φρέσκες ιδέες, που αγωνίζεται για το καλό του λαού και της πατρίδας του.
Χθες εν τω μεταξύ, στην, σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο ηγέτες κατέληξαν να διατηρούν ανοιχτή γραμμή και σε συχνή επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις, ενώ το απόγευμα πετά για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ομολόγου του, της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνοντας την πάγια ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Πέραν τούτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία εξάλλου με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάννι Πιτέλλα, τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του προς την ελληνική υπόθεση (όπως εκφράστηκε μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»). Αλλά δεν ήταν αυτό μόνο: ο Ιταλός ευρωβουλευτής σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε (με τους Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Π. Μοσκοβισί, Μ. Ρέντζι, Μ. Σαπέν και Π. Κ. Παντοάν) υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα φυσικά- προκειμένου η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους πρεσβευτές του Ιράν και της Αυστραλίας Μπ. Μπεχρούζ και Τζ. Γκρίφιν αντιστοίχως.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ