"Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο, αλλά υποβαστάζει τον νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Τransform! Εurope, με τίτλο "Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία", που διεξάγεται στη Φλωρεντία. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως "το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου" έχει "μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς".
"Η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Όσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει θεατής στο δικό της στρατηγικό -και θα έλεγα και ιστορικό- αδιέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του '90, τόσο θα χάνει τον βηματισμό της με την Ιστορία. Γιατί οι προκλήσεις της συγκυρίας έχουν αλλάξει πρόσημο. Οι συνέπειες της βαθιάς, πολύπλευρης και ανακυκλούμενης κρίσης επηρεάζουν το εποικοδόμημα. Έχουν ήδη μεταβάλει κοινωνικές στάσεις και πολιτικές στρατηγικές".
Το ΠΑΣΟΚ έχει απαξιωθεί
"Σ' αυτό το νέο πλαίσιο", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, "η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για να υπάρξει, θα πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς". Και συμπλήρωσε: "Ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες".
Η Αριστερά μπορεί να τραβήξει τη σοσιαλδημοκρατία από τον νεοφιλελευθερισμό
"Με αφετηρία τις χώρες της κρίσης και των Μνημονίων, φέρνει στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη μια νέα, προγραμματικά ανανεωμένη, ριζοσπαστική, αλλά και ρεαλιστική Αριστερά" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η Αριστερά μπορεί να συντελέσει στον απεγκλωβισμό της σοσιαλδημοκρατίας από τον νεοφιλελευθερισμό: "Σε αντίθεση με τη μεταπολεμική περίοδο, και με αφετηρία τον Νότο της Ευρώπης, σήμερα η νέα ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, ελπίζοντας ότι θα ωθήσει και τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της από τη δεκαετία του '90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις".
Μήνυμα ενότητας προς το Podemos
Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποδέμος είναι κοινός, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο ιδρυτικό συνέδριο του ανερχόμενου ισπανικού κόμματος: "Το μήνυμα που σας στέλνουμε είναι μήνυμα ενότητας. Για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα και το όνειρο μιας μεγάλης ιστορικής αλλαγής. Για να μετατρέψουμε την απόγνωση και την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων σε πείσμα και θέληση. Να αναβαθμίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες από το επίπεδο της αντίστασης και της διαμαρτυρίας στο επίπεδο της ζωντανής πολιτικής προοπτικής".
* Στη θεωρία των δύο άκρων κατέφυγε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Φλωρεντία. Το ΠΑΣΟΚ "είδε" ότι στη φράση "Από τους Αγανακτισμένους, που γέννησαν τους Podemos στην Ισπανία και που στην Ελλάδα έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου και δυνάμωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ [...]" του Αλ. Τσίπρα υπάρχει το εξής... δίδαγμα: "Ο ελληνικός λαός πλέον ξέρει ποιοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση το 2011 και σε ποιους οφείλεται η άνοδος μορφωμάτων μίσους όπως αυτό της Χρυσής Αυγής".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ