Με τη φράση "όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν" περιέγραφαν πηγές της Χαρ. Τρικούπη "το πάρα πολύ εποικοδομητικό" πνεύμα της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Έστελναν έτσι το μήνυμα ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε "λήξη συναγερμού" στη σύγκρουση που είχε σηκώσει στα επικοινωνιακά ύψη το ΠΑΣΟΚ κατά του Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα της υποχρεωτικής αρνητικής αξιολόγησης σε ποσοστό 15%. Έναν νόμο που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πριν από τρεις μήνες και τώρα ζητεί την αλλαγή του, υπό τον φόβο να χρεωθεί περαιτέρω πολιτικό κόστος μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.
Η αιτιολόγηση της "ανακωχής" είναι και πάλι η επίκληση της "σταθερότητας" και οι διαβεβαιώσεις προς το εξωτερικό για "τήρηση των συμφωνηθέντων". Δηλαδή η μόνιμη επωδός που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις ενδοκυβερνητικής κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών έως τώρα. Έτσι οι πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι το πλαίσιο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι πως "η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να μεταδίδει μήνυμα σταθερότητας και τήρησης των συμφωνηθέντων προς τους εταίρους" και "μήνυμα για αλλαγή σελίδας και κοινωνικής ευαισθησίας, προς την κοινωνία". Τόνιζαν ακόμα ότι με αυτή τη γραμμή θα πορευτεί η κυβέρνηση και συμπλήρωναν ότι αυτό είναι που θέλει και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ανέφεραν ότι ο Ευ. Βενιζέλος είπε στον Αντ. Σαμαρά πως οι διαφωνίες και οι πιέσεις που ασκεί το ΠΑΣΟΚ σε διάφορα ζητήματα, όπως είναι και η αξιολόγηση, δεν συνιστούν "στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις". Άλλωστε ήδη μια ημέρα πριν από τη σύσκεψη, ο Π. Ρήγας εκτιμούσε ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή.
Η τελική απόφαση σε νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Στο πλαίσιο λοιπόν της "τήρησης των συμφωνηθέντων", οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την αξιολόγηση και τις απολύσεις το επόμενο διάστημα και να τελειώνουν με τα προπαιτούμενα και τις εκκρεμότητες. Σε αυτό το πνεύμα αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τις προτάσεις του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, εκείνος να τις λάβει υπόψη και να παρουσιάσει μια βελτιωμένη πρόταση, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται σε νέα σύσκεψη μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ωστόσο, οι αντιπροτάσεις που παρουσίαζε νωρίτερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι οποίες -σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού- ήταν εν γνώσει του Κυρ. Μητσοτάκη, αφορούν τροποποιήσεις που ελάχιστα διαφοροποιούν τον αρχικό σχεδιασμό για το 15% (Βλέπε σελ. 6). Όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται η τελική απόφαση. Ενδεικτική είναι και η δήλωση (ρ/σ Βήμα) της υφυπουργού ότι "οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ξεπερνιούνται με προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις, όχι με εμμονές να μην αλλάξει τίποτα, ούτε με γενικόλογους αφορισμούς 'πάρτε το πίσω'" και ότι "σε αυτή την κατεύθυνση" βρίσκονται οι σχετικές προτάσεις της.
Νέα "βέλη" παρά τη συνεννόηση
Παρότι σημειώθηκε συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, δεν έλειψαν και χτες τα "βέλη" προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ρ/σ Σκάι) χαρακτήρισε "τουλάχιστον ατυχή" τη δήλωση του πολιτικού προϊσταμένου της για τον Ευ. Βενιζέλο και τον φόρο ακινήτων. Για "πρόκληση" μίλησε (ρ/σ Αθήνα 9.84) ο Δ. Καρύδης και ο Γ. Ντόλιος ανέφερε (ρ/σ Alpha) ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης "έχασε την ψυχραιμία του, αναφέρθηκε στο ΕΕΤΗΔΕ και αυτό δεν τον τιμά".