Live τώρα    
Ξαναρχίζει το "μαρτύριο της σταγόνας" - επόμενης δόσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξαναρχίζει το "μαρτύριο της σταγόνας" - επόμενης δόσης

Πηγή: eurokinissi.gr

"Πελαγωμένη" δείχνει η κυβέρνηση καθώς αγνοεί "τι τέξεται η επιούσα" στις διαπραγματεύσεις της με τη τρόικα. Οι επικεφαλής ελεγκτές ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, που επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα ξανάρχισαν τα συνηθισμένα "καψόνια" όπως είναι:

* η απειλή νέων μέτρων λόγω του δημοσιονομικού κενού. Αυτό, ανεπισήμως διοχετεύεται η εκτίμηση ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014. Μόνο για το 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με κάποιες πηγές στα 1,4 δισ. ευρώ. Και είναι βέβαιο ότι θα έλθουν μέτρα αν δεν υπάρχξουν αποτελέσματα σε δύο μετωπα: στο κλείσιμο της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ (για το οποίο τονίσθηκε από κυβερνητικές πηγές ότι θα προταθεί ως ισοδύναμο μέτρο το να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών) και η  ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα.
* η ανυποχώρητη στάση των δανειστών στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.
* οι άγριες διαθέσεις της τρόικας, η οποία έθεσε στο τραπέζι θέματα, όπως η αύξηση του αριθμού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσα από αλλαγή του ισχύοντυος καθεστώτος και η ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων από  ξένους οίκους και τράπεζες το 2014.
* όπως συμβαίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, σενάρια για σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων. Μάλιστα, περισσότερο ως ευχή παρά ως πρόβλεψη ακούστηκε το "ελπίζουμε πως όχι" που ανέφεραν ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο ερώτημα εάν όντως τίθεται ζήτημα κατάτμησης της νέας δόσης, ενώ ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σπάσιμό της σε 3 υπο-δόσεις με την πρώτη να υπολογίζεται περί τα 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και μετά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, όλα τα επίμαχα ζητήματα παρέμεναν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικό κενό σε δημόσια έσοδα και ασφαλιστικά ταμεία και προτάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα (33 διαφορετικά κλιμάκια) και έθεσε το ζήτημα των 5 δόσεων για την καταβολή του εφετινού χαρατσιού της ΔΕΗ. Αρχικά οι τροϊκανοί ζήτησαν να μειωθούν σε 4 οι δόσεις. Εάν συμβεί αυτό, η 4η και τελευταία δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013 (λόγω της παράτασης του οικονομικού έτους ως τις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου αναφορικά με τα δημόσια έσοδα). Εάν όμως παραμείνουν πέντε οι δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί τον Μάρτιο 2014 και θα σχηματισθεί έτσι και νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο με το υπουργείο Οικονομικών, οπότε είναι πιθανό να απαντήσουν οι ελεγκτές των δανειστών και για τα δύο θέματα ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της τρόικας, είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως "ανοικτό" το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Σημειώνεται, ότι από την πλευρά της, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικά μέτρα και αυτό, σε συνδυασμό με τις το ότι η αξιολόγηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το eurogroup της 8ης Ιουλίου, οδηγούν στο να συζητείται  η τμηματική καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ, ποσό που σχηματίζεται από ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και την συμμετοχή τςη ευρωζώνης συν την συμμετοχή του Διεθνιύς Νομισματικού Βταμείου με 1,8 δισ. ευρώ.

«Καλά προετοιμασμένοι» για τη συνάντηση με την τρόικα δήλωναν πάντως οι παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Στη διυπουργική σύσκεψη, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλουπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.


 


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0