Την κατιούσα, χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή το... πολυθρύλητο "φως" στην άκρη του τούνελ, έχει πάρει η ελληνική οικονομία. Αν και η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να ωραιοποιήσει επικοινωνιακά τη δύσκολη κατάσταση, προκύπτει όχι μόνο ότι δεν ευημερούν οι άνθρωποι, αλλά και ότι οι "αριθμοί" απέχουν παρασάγγας από το να βελτιωθούν.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις στη βιομηχανία, οι οποίες μειώθηκαν το 2012 κατά 20% σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έρευνα επενδύσεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, σημειώνεται σημαντική επιβράδυνση της πτώσης των επενδύσεων για το 2013, όπου προβλέπεται πτώση 7,6%. Αν και η τρικομματική υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία πως η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας αποτελεί έναν εκ των βασικών της στόχων, εν τούτοις ούτε αυτό δείχνει να το καταφέρνει.
Ειδικότερα, στην έρευνα επενδύσεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2012 μειώθηκαν κατά 20%(!) σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όταν οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην προηγούμενη έρευνα προς το τέλος του 2012 προέβλεπαν παραπλήσιας έκταση πτώση, της τάξης του -18,8%. Επομένως, οι αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των επενδυτικών δαπανών που είχαν διατυπωθεί για το 2012 παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα στις τελευταίες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στο τέλος του περασμένου έτους επιδεινώθηκε περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον σε σχέση με την αρχή του δεύτερου εξαμήνου του 2012, με την ύφεση και τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής να ασκούν εντονότερες πιέσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Οι κλάδοι
Από τους κλάδους που αναλύονται, εντονότερη είναι η μείωση σε εκείνον της ένδυσης - υπόδησης, όπου η σχετική αρνητική μεταβολή στις επενδύσεις ξεπερνά το -90%. Στα χημικά προϊόντα, η αντίστοιχη πτώση στις επενδυτικές δαπάνες είναι επίσης έντονη (-40,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφεται και στην κλωστοϋφαντουργία (-64,6%).
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, χωρίς αυτά να είναι τα τελικά για το τρέχον έτος, οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2013 προβλέπεται να μειωθούν κατά 7,6%, πρόβλεψη η οποία είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, καθώς στην προηγούμενη έρευνα οι επιχειρήσεις δήλωναν πως οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα μειωθούν κατά 19%.