Live τώρα    
Ευρωζώνη: Η ύφεση ήρθε για να μείνει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωζώνη: Η ύφεση ήρθε για να μείνει...

Η ύφεση ήρθε για να μείνει στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, που εξέπληξαν δυσάρεστα τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν να δουν τα πρώτα στοιχεία ανάκαμψης να αχνοφέγγουν πίσω από τις στατιστικές. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,2%, για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, αν και με λιγότερο βάρβαρο ρυθμό σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012 (0,6%). Βεβαίως, εάν συγκρίνει κανείς το πρώτο φετινό τρίμηνο με το πρώτο περσινό, η συρρίκνωση είναι πολύ μεγαλύτερη και φτάνει το 1%.

Θα πείτε, τι είναι ένα 1% σε σχέση με το δυσθεώρητο 5,3% της ύφεσης στην Ελλάδα; Κι όμως, μια από τις ελπίδες της χώρας είναι να πάρουν μπρος οι μηχανές των εταίρων, ώστε να ποτιστεί κάπως η άνυδρη ελληνική οικονομία, με περισσότερες εξαγωγές, με περισσότερους τουρίστες από την Ευρωζώνη.

Για την Ελλάδα δεν δίνει η Eurostat τα στοιχεία της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το προηγούμενο, για την Κύπρο, όμως, το βάθεμα της ύφεσης ήταν της τάξης του 1,3% (σε σχέση με πέρσι το ποσοστό φτάνει το 4,1%), στην Ισπανία 0,5% (αντίστοιχα στη χρονιά 2%) και στην Πορτογαλία 0,3% (σε σχέση με πέρσι 3,9%).

Αυτό που κάνει τη στατιστική της Eurostat ιδιαίτερα ανησυχητική είναι τα στοιχεία για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνη. Στη χειρότερη κατάσταση είναι η τρίτη, η Ιταλία, που είδε το ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο του 2013 να συρρικνώνεται κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο. Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη είναι ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώνεται εδώ και επτά τρίμηνα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 1970, από τότε που υπάρχουν οι ευρωπαϊκές στατιστικές.

Γαλλία: «Η λιτότητα πνίγει την ανάπτυξη»

Μαύρη μαυρίλα και στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, που η ύφεσή της είναι ακριβώς ο μέσος όρος, 0,2%. Η γαλλική κυβέρνηση παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι «σοβαρή», αλλά η εκπρόσωπος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η ύφεση στην οποία μπήκε η χώρα είναι «λιγότερο βαθιά απ' αυτή που γνώρισε το 2008-2009».

Πάντως, ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων: «Η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη πνίγει την ανάπτυξη», είπε ο Αρνό Μοντεμπούρ και απαίτησε να αγνοηθεί το όριο του 3% για το δημόσιο έλλειμμα που επιβάλλει το Μάαστριχ. «Αυτό είναι μια μέγκενη και πρέπει να την αντιπαλέψουμε», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο... επιτηρητής της μέγκενης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, κάλεσε τη Γαλλία να παρουσιάσει «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών». Αυτό είναι και το προαπαιτούμενο για να δώσει η Ε.Ε. οριστικά τα δύο χρόνια παράταση το Παρίσι, ώστε να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά του.

Μηδενική ανάπτυξη στη Γερμανία

Στο μεταξύ, στην απέναντι όχθη του Ρήνου, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά όχι πολύ καλύτερη. Η Γερμανία απέφυγε μεν την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά με μια οριακά θετική επίδοση της τάξης του 0,1%. Οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι περίμεναν κάτι καλύτερο, μετά το -0,7% του τελευταίου τριμήνου του 2012, αλλά γελάστηκαν. Πλην, όμως, στην πλειονότητά τους παραμένουν αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η μηδενική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφειλόταν κυρίως στον εξαιρετικά μακρύ και βαρύ χειμώνα, που «πάγωσε» τις εργασίες στην οικοδομή. Βέβαια, οι λιγότεροι αισιόδοξοι προειδοποιούν ότι πολλές εταιρείες αντιμετώπισαν προβλήματα στις εξαγωγές τους προς τις αναδυόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να μην αναπληρωθούν οι απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών στις χώρες της Ευρωζώνης, κι ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, όπως δείχνει και η επιδείνωση των δεικτών επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ζοφερές προβλέψεις από τη Moody's

Την ίδια μέρα που η Eurostat έδινε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ύφεση, ο οίκος αξιολόγησης Moody's παρουσίαζε τις δικές του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Η εκτίμηση των αναλυτών της Moody's είναι ότι η Ευρωζώνη θα γνωρίσει βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επιπλέον, θεωρούν ότι οι αυτόματες περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν την ανανεωμένη ορμή, η οποία είναι εμφανής στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό και η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με μικρότερη φόρα από το προ μηνών αναμενόμενο.

Ειδικά για τις προηγμένες οικονομίες των G7, η Moody's προβλέπει μόνο σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης και των δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την ανάκαμψη.

Ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει τρεις βασικούς κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη:

* ακόμα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ύφεση στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με ακόμα μεγαλύτερη πιστωτική συρρίκνωση, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

* βραδύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες μετά την πρόσφατη επιβράδυνση

* κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων με αρνητικές οικονομικές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0