Τα προβλήματα που δημιουργεί στην καπνοπαραγωγή και γενικότερα στην αγροτική οικονομία η σχετική πρόταση Οδηγίας της Ε.Ε. έθεσε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Αναφέρθηκε στη σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας φύλλων καπνού για την απασχόληση, τις εξαγωγές και την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, τονίζοντας ότι περισσότερες από 25.000 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού, πέραν όσων απασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Ε.Ε. είναι 70.000 εκμεταλλεύσεις, και περί τα 500.000 άτομα, που ασχολούνται με συλλογή-επεξεργασία των φύλλων καπνού.
Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε την πρόταση Οδηγίας ως δυσανάλογο με το αναμενόμενο αποτέλεσμα μέτρο, που θα οδηγήσει σε δυσκολίες στην καλλιέργεια καπνού, στη διάθεση της παραγωγής και στην εκτόπιση από την αγορά των εγχώριων προϊόντων από παράνομα προϊόντα τρίτων χωρών. Επεσήμανε ότι ο προσδιορισμός ορισμένων συστατικών θα έχει ως συνέπεια διακρίσεις για τα καπνά Burley και ανατολικού τύπου που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι με ορισμένες εύστοχες τροποποιήσεις της Οδηγίας μπορεί να επιτευχθεί προστασία της υγείας με χαμηλότερες επιπτώσεις στην καλλιέργεια καπνού, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο κλάδο που στηρίζει την οικονομία σε περιοχές που δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά για να παραμείνει βιώσιμος χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση, στο πλαίσιο της Οδηγίας, αλλά και της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο πολλά κράτη-μέλη (Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος, Ιταλία Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία) υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις.