Τεράστια ανησυχία επικρατεί στους πολίτες της Ελλάδας καθότι η ακρίβεια έχει ανεβάσει ξανά στροφές. Τα νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων, ενώ οι μισθοί υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι το 72% των στελεχών σούπερ μάρκετ και καταναλωτικών επιχειρήσεων αναμένει νέες αυξήσεις τιμών μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η ψυχολογία των καταναλωτών επιδεινώνεται, ενώ παρατηρείται σαφής μείωση της κατανάλωσης. Οι επιπτώσεις αυτές δεν πλήττουν μόνο τα νοικοκυριά αλλά και την ίδια την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS - Purchasing Power Standards) ανέρχεται στο 70% της Ε.Ε. και είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Βουλγαρία. Για όσους ζουν από τον μισθό τους τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η αγοραστική δύναμη του μέσου ισοδύναμου μισθού πλήρους απασχόλησης είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ε.Ε., μόλις το 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τα ακριβότερα αγαθά στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ακριβότερα αγαθά που είναι απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση, όπως τα τρόφιμα, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών - δείκτης επιπέδου τιμών ανέρχονται στο 86% του μέσου όρου της Ε.Ε.
Ομως ο δείκτης επιπέδου τιμών στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. κατά 5,8% (στο 105,8 / Ε.Ε. = 100). Στην κατηγορία «γάλα-τυριά-αβγά» η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε., μαζί με την Κύπρο, με δείκτη επιπέδου τιμών 130,5 και 130,8 αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. διατροφικά προϊόντα στα οποία θεωρητικά η Ελλάδα έχει επάρκεια. Για παράδειγμα, ο δείκτης επιπέδου τιμών στην κατηγορία έλαια-λίπη είναι 18% υψηλότερος από την Ε.Ε. Επίσης, ακριβότερα είναι τα ψάρια κατά 12,4%, αν και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από νησιωτικότητα και αλιευτική δραστηριότητα. Ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι επίσης υψηλότερος στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 5,1%. Χαμηλότερος είναι μόνο στο κρέας (κατά 4,8%) και σε φρούτα-λαχανικά-πατάτες (10,8%).
Κίνδυνος για πληθωριστικό σοκ
Την ίδια ώρα ανησυχία εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για «ένα νέο πληθωριστικό σοκ».
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός, αρκετά πάνω από τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (1,9%) και ανήλθε τον Μάιο του 2025 στο 3,3%, σημαντικά αυξημένος τόσο σε σχέση με τον Μάιο του 2024 (2,4%) όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (2,6%). Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές προκύπτουν από τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, ενώ ανακόπηκε και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων. «Οι προσπάθειες ενίσχυσης του ανταγωνισμού όπως και η ανίχνευση και αποτροπή τιμολόγησης σε συνθήκες ολιγοπωλιακής αγοράς θα πρέπει να εντατικοποιηθούν» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Ιωάννη Τσουκαλά.
Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον οδήγησε το Γραφείο να χαμηλώσει στο 2,2% τον «πήχη» της ανάπτυξης για το 2025, με εύρος πρόβλεψης μεταξύ 2,1% και 2,3%.
«Εξαιτίας του ραγδαία επιδεινούμενου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, το Γραφείο αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τη βασική εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του έτους 2025 στο 2,2% (από 2,3% στην έκθεση του Μαρτίου 2025)» αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με την οποία «η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αφενός, η συνεχιζόμενη ρητορική περί επιβολής δασμών και, αφετέρου, η πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».