«Φουσκωμένους» λογαριασμούς φέρνει για πολλές περιοχές της χώρας το ενιαίο τιμολόγιο διανομής φυσικού αέριου για τα νοικοκυριά πανελλαδικά που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από σχετική έγκριση της ρυθμιστικής αρχής, και το οποίο σταδιακά επεκτείνεται και στις βιομηχανίες.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ιταλική Enaon, θυγατρική της Italgas που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δικτύου, η εταιρεία ενοποιεί σε μία τη χρέωση διανομής, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν διαφορετικά τιμολόγια ανά περιοχή. Η ενοποίηση αυτή φέρνει σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές, εκεί όπου τα τέλη διανομής ήταν μέχρι πρότινος χαμηλά, όπως τα επιπλέον 45 ευρώ το χρόνο (σχεδόν 4 ευρώ το μήνα), με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι χρήστες στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα το euro2day.gr.
Μικρές αυξήσεις προκύπτουν και για τη Θεσσαλία. Σε αμφότερες τις περιοχές, η εκτεταμένη διείσδυση του φυσικού αέριου και οι μεγάλοι όγκοι κατανάλωσης επέτρεπαν στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, που ανήκε στη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία και εξαγόρασε το 2022 η Italgas, να κρατά χαμηλά τις ταρίφες.
Τώρα η εταιρεία, επικαλούμενη το επενδυτικό της πρόγραμμα και το κόστος ανάπτυξης των νέων δικτύων, ενοποιεί τα διαφορετικά τιμολόγια. Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Enaon, Μπάρμπαρα Μοργκάντε, η μεγάλη εικόνα δείχνει μια μέση επιβάρυνση πανελλαδικά για ένα τυπικό οικιακό καταναλωτή της τάξης των 10 ευρώ το χρόνο.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, το ενιαίο τιμολόγιο διανομής φέρνει μειώσεις. Στα παραδείγματα που παρέθεσε η εταιρεία, ο μέσος χρήστης στην Αττική που έχει αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, με ετήσια κατανάλωση 8.800 κυβικών μέτρων αέριου, θα δει με την ενιαία χρέωση μια ετήσια μείωση περίπου 10 ευρώ στο λογαριασμό του (-9%). Στην Αν. Μακεδονία & Θράκη ο μέσος καταναλωτής θα δει ετήσια μείωση 80 ευρώ (- 30%), στην Κεντρική Μακεδονία 59 ευρώ (-24%), στη Στερεά Ελλάδα 44 ευρώ (-19%), ενώ στη Δυτική Ελλάδα 35 ευρώ (-16%).
Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν το κόστος του φυσικού αέριου. Αφορούν μόνο τις χρεώσεις για το δίκτυο διανομής, που μαζί με άλλα κόστη, συνδιαμορφώνουν για τον καταναλωτή τον τελικό λογαριασμό.
Στο μεταξύ, από την Enaon ανακοινώθηκε χθες η επέκταση του φυσικού αερίου σε ακόμη 18 ελληνικές πόλεις μέχρι τα τέλη του 2025. Ανάμεσά τους είναι ο αστικός ιστός της Πάτρας, τα Ιωάννινα, ο Πύργος, το Αγρίνιο, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.
Εντός του 2024 πρόκειται να έχουν συνδεθεί η βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, η Ορεστιάδα, η Βέροια και η Φλώρινα, ενώ έως τον Ιανουάριο η Άμφισσα και το Καρπενήσι.
Στόχος των Ιταλών είναι το δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το 2030 να εξυπηρετεί συνολικά 920.000 καταναλωτές έναντι των σημερινών 615.000.