Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.6°C12.0°C
3 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.7°C12.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.0°C11.6°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.7°C16.0°C
4 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.9°C8.4°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αποψιλώνεται η παρουσία του Δημοσίου σε κρίσιμες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αποψιλώνεται η παρουσία του Δημοσίου σε κρίσιμες επιχειρήσεις

134342014.jpg

Την εκδίωξη της δημόσιας συμμετοχής από εμβληματικές επιχειρήσεις συνεχίζει χωρίς κανέναν δισταγμό, με μεθοδεύσεις, αιφνιδιασμούς, εν κρυπτώ και διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση της Ν.Δ., αυτή τη φορά στα ΕΛ.ΠΕ., χρησιμοποιώντας, αντί του ανοιχτού ξεπουλήματος, όπως έγινε με τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον ΔΕΔΔΗΕ, την «εξουσία» του ΤΑΙΠΕΔ, που φρόντισε να ενισχύσει και την οδό χρηματιστηριακών διαδικασιών, κάτι που δοκίμασε με... επιτυχία στη ΔΕΗ.

Υποβαθμίζοντας την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. σε μια εταιρική-χρηματοοικονομική πράξη και παραμορφώνοντας την αλήθεια μέσα από την εμφάνιση ενός δήθεν αναπτυξιακού υπερσχεδίου που χρειαζόταν ενίσχυση της τιμής της μετοχής και τη συμμετοχή περισσότερων επενδυτών, κυβέρνηση και διοίκηση ΕΛ.ΠΕ. πλέον δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα της εντελώς αναιτιολόγητης παράδοσης του δημόσιου ρόλου της επιχείρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο 31% συρρικνώνεται το μερίδιο του Δημοσίου. Μείον ένα μέλος στο Δ.Σ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, συνολικά πωλήθηκαν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές του Δημοσίου και του μεγαλομετόχου Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (συμφερόντων Λάτση), που αντιστοιχούν στο 11% του υφιστάμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛ.ΠΕ., στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή η αξία ανήλθε σε 235,33 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει 13.128.317 μετοχές (που αντιστοιχούν σε περίπου 92 εκατ. ευρώ) και θα κατέχει πλέον 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛ.ΠΕ., από 35,48%. Η Paneuropean διαθέτει 20.491.553 μετοχές της εταιρείας. Οπως αναφέρεται, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα στις 12.12.2023, «εφόσον ικανοποιηθούν ή καταργηθούν ορισμένες συνήθεις αιρέσεις».

Σχεδόν ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης διαδικασίας των κρυφών διαδικασιών και της πλήρους ταύτισης ΤΑΙΠΕΔ-διοίκησης, πριν καλά-καλά αρχίσει η εκποίηση ανακοινώθηκε ότι στις 28/12, με έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ. αποφασίζεται η αντίστοιχη συρρίκνωση και της παρουσίας του Δημοσίου στο management, με περιορισμό των μελών σε 3, από 4 σήμερα, εφόσον (όπως ανέμεναν) το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ πέσει κάτω από το 35%.

Παρά το ότι ίσως τα νούμερα φαίνονται οριακά, στην πραγματικότητα, με την πτώση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου (από το 33,3%), ο δημόσιος έλεγχος εξανεμίζεται, ενώ χάνεται το δικαίωμα καίριων παρεμβάσεων σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές.

Η κυβέρνηση Ν.Δ. οφείλει εξηγήσεις στην κοινωνία

Για ακατανόητη και αιφνίδια κίνηση της κυβέρνησης, που προχθές το βράδυ προχώρησε στο περαιτέρω ξεπούλημα του ποσοστού των ΕΛ.ΠΕ., το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μίλτος Ζαμπάρας. Όπως αναφέρει, εν μια νυκτί και εν κρυπτώ η κυβέρνηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πώληση μετοχών και επομένως το ποσοστό των ΕΛ.ΠΕ. που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο θα πέσει κάτω από το ένα τρίτο που κατέχει μέχρι σήμερα και θα χάσει τον έλεγχο σε μία από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας επιχειρήσεις, ενώ σημειώνει και τη μείωση των μελών στο Δ.Σ., που συνεπάγεται απώλεια ελέγχου στα ΕΛ.ΠΕ. και της δυνατότητας να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, δεν διστάζει να ξεπουλήσει ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που έχει κρίσιμη εθνική σημασία, κρίσιμη αναπτυξιακή σημασία και κρίσιμη κοινωνική σημασία. Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση ακατανόητη και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και στον ελληνικό λαό, ώστε να μάθει για ποιον λόγο επιλέγει να πουλήσει ένα σημαντικά κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο με δισεκατομμύρια κέρδη τα τελευταία έτη, για ποιον λόγο επιλέγει να χάσει τον έλεγχο σε μια εθνικής και στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και να αφήσει να περάσει ο έλεγχός της αποκλειστικά σε ιδιώτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα της χώρας.

Σε μια ενέργεια απόλυτης ασυδοσίας, αναφέρει, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να ξεπουλήσει άρον-άρον μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση χωρίς απολύτως κανέναν λόγο, αφού είναι κερδοφόρα, και ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Για ποια συμφέροντα εργάζεται η κυβέρνηση

«Είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη ότι πλέον δεν θεωρείται αυτονόητο ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον» σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, διερωτώμενη αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Όπως αναφέρει, πρόκειται για το ξεπούλημα κερδοφόρας εταιρείας, που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, αντίθετα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική. Ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση: ποια οφέλη είχε η πλήρης παραχώρηση του management στον ιδιώτη μέτοχο όταν η εταιρεία έχει κέρδη άνω των 3 δισ. έκτοτε, πόσα χρήματα εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία μόνο από τα μερίσματα των ΕΛ.ΠΕ. τα τελευταία χρόνια και πόσα χρήματα θα εισρεύσουν από την πώληση αυτών των μετοχών.

Το σωματείο εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) έχει πάντως προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις νομικές και συνδικαλιστικές το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL