Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στη φορολογική μέγγενη πάνω από 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στη φορολογική μέγγενη πάνω από 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

13414556013895.jpg

Στη μέγγενη της φορολόγησης τοποθετεί πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως είχε προαναγγείλει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η ΑΥΓΗ σε συνεχόμενα δημοσιεύματά της.

Με βάση όσα ειπώθηκαν χθες τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια της επακόλουθης συνέντευξης Τύπου, καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μάλιστα, το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο στην πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήτοι ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν, όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, θα είναι αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ σε μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή, ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, υπολογίζεται ότι το 76% των επαγγελματιών θα πληρώσει φόρο έως 3.000 ευρώ, ενώ το 24% θα πληρώσει πάνω από 3.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα

Ειδικά για το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται με κατώτατο εισόδημα από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το τεκμήριο θα είναι μαχητό, όπως και τα τεκμήρια διαβίωσης. Πρόσθεσε ότι το ύψος του τεκμηρίου μπορεί να αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα έτη λειτουργίας, περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερους τζίρους από τον μέσο όρο του κλάδου.

Πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου ύψους 606 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσει το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ με την αποκάλυψη των «πραγματικών» εισοδημάτων στη βάση του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν σειρά επιδομάτων, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιστρέψουν στην κοινωνία είτε με αύξηση του ύψους των επιδομάτων αυτών είτε του αριθμού των δικαιούχων.

Στις… καλένδες η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Από εκεί και πέρα, το τέλος επιτηδεύματος των 550 ευρώ μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο (10.920 ευρώ) και κατά 25% για όσους είναι κάτω από το τεκμήριο. Μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ήδη για κάτι τέτοιο από το... 2018. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία, γεγονός που σημαίνει ότι οι θετικές παρεμβάσεις για τους πολλούς θα έρχονται από τα λεφτά των φοροφυγάδων.

Ν. Παππάς: Ο Μητσοτάκης καθιστά «ενόχους» τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ως προς αυτό το σημείο είναι χαρακτηριστικό το καρφί του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του με αφορμή το νομοσχέδιο κάνει λόγο για ενόχους. Όπως τόνισε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, «καθιστά το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων “ένοχο” μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης», ενώ συμπλήρωσε πως «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη». «Η προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια της “δίκαιης φορολόγησης” επιβάλλει, πλέον, ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως. Στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 550 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει, αλλά το διατηρεί ως σήμερα» επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υπενθυμίζει την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, με όφελος έκπτωσης φόρου 900 ευρώ και επιπλέον ελάφρυνση 550 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Καταλήγοντας, ο Ν. Παππάς σχολίασε ότι «δυστυχώς, ο ανήφορος των μικρών και μεσαίων επιτηδευματιών δεν τελειώνει εδώ. Μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, φαίνεται πως έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024».

Η άνοδος των εισφορών

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, καθώς φαίνεται πως έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024. Από το 2024 αυξάνονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 120 ευρώ τον χρόνο για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών (έχουν αυξηθεί κατά 24% από το 2020 για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών την τελευταία τριετία).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL