Η Credit Suisse ενημέρωσε το προσωπικό της ότι θα καταβάλει τα μπόνους και τις αυξήσεις των μισθών - όπως είχε προγραμματιστεί - παρά το γεγονός ότι η τράπεζα σώθηκε από την UBS σε μια συμφωνία 3,25 δισ. δολ.
Λίγο μετά την εξαγορά που την γλίτωσε από την χρεοκοπία, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος Axel Lehmann και ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner διαβεβαίωσαν, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, τους υπαλλήλους ότι θα πληρωθούν κανονικά την Παρασκευή.
«Θα πληρώσουμε τους μισθούς και τα μπόνους που εκκρεμούν, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα … [και] θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε μπόνους απόδοσης το 2023, σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. Θα συνεχίζουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και οι αυξήσεις μισθών που έχουν ανακοινωθεί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο του 2023» ανέφεραν οι Lehmann και Körner στο email που είδαν οι Financial Times.
«Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσετε να έρχεστε στο γραφείο ή να εργάζεστε σύμφωνα με το μοτίβο που έχετε συμφωνήσει», προστίθεται στο σημείωμα.
Η εξαγορά από την UBS δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, το προσωπικό πρόκειται να χάσει σημαντικά ποσά ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η οποία έγινε σε ένα κλάσμα της αξίας της τιμής της μετοχής της Credit Suisse την περασμένη Παρασκευή και εξάλειψε 17 δισ. δολάρια από το πρόσθετο χρέος της χρεοκοπημένης βαθμίδας 1 (AT1) .
Τα ομόλογα AT1, τα οποία αποτελούν μια λεγόμενη ενδεχόμενη μετατρέψιμη ασφάλεια και μετοχές, αποτελούν μέρος της αναβαλλόμενης αμοιβής των εργαζομένων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμα οι FT.
Στο μήνυμά τους οι Lehmann και Körner υποσχέθηκαν επίσης να τιμήσουν το πρόγραμμα «προκαταβολικών χρηματικών βραβείων» της Credit Suisse, το οποίο εισήχθη το 2022 σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την έξοδο υψηλόβαθμου προσωπικού προς τους αντιπάλους, καθώς οι προοπτικές του ελβετικού δανειστή εξασθενούσαν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, στο σημείωμα ο Lehmann και ο Körner προειδοποίησαν ότι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο διατήρησε το δικαίωμα να «περιορίζει πλήρως ή εν μέρει» τα μπόνους όπως κρίνει σκόπιμο, καθώς και να προσαρμόζει τη συνολική πολιτική αποδοχών.
Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδιά της σχετικά με τα μπόνους του προσωπικού της Credit Suisse γενικά ή τα προκαταβολικά χρηματικά βραβεία.