Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό εξαπολύει ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, καθώς αναφέρει ότι «το Μέγαρο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη ενορχήστρωσε μια δυσώδη επιχείρηση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», κάνοντας λόγο «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης Ιστορίας μας», ενώ υπεραμύνεται της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα εξασφαλίσει τη μείωση των τιμολογίων» αλλάζοντας τους όρους της αγοράς και κρατικοποιώντας τη ΔΕΗ. Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων μέσω της μείωσης «του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα». Από κει και πέρα, αναφέρει ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ταμείο Αύξησης των Ανισοτήτων», προσθέτοντας ότι, εφόσον γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, τονίζει ότι «το ιδιωτικό χρέος γίνεται ξανά το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας» προτείνοντας τη λύση των 120 δόσεων.
Εδώ και μήνες η χώρα κατακλύζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πώς κρίνετε τα όσα έχουν αποκαλυφθεί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή είπε ένα πράγμα: «Όλα στο φως». Και γι’ αυτό παλέψαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου. Πλέον δεν υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία. Το Μέγαρο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη ενορχήστρωσε μια δυσώδη επιχείρηση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι δεδομένο. Και δεν αλλάζει όσο κι αν προσπαθούν ο ίδιος και οι μιντιακοί υποστηρικτές του να μετατοπίσουν τη συζήτηση. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση, που στρέφεται κατά των θεμελίων της Δημοκρατίας μας και του Κράτους Δικαίου. Τόσο η ίδια η παρακολούθηση όσο και οι πρόσφατες παρεμβάσεις συσκότισης θέτουν ένα πραγματικό ερώτημα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη λειτουργία των θεσμών. Εκεί βρίσκεται η καρδιά του ζητήματος: η μάχη που δίνουμε για την αλήθεια είναι μάχη για την πολιτική λογοδοσία, τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και την προστασία της Δημοκρατίας.
Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι ήταν μια «αχρείαστη κίνηση» να προχωρήσετε σε πρόταση μομφής λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Για ποιους λόγους προβήκατε σ’ αυτήν την κίνηση; Εκτιμάτε πως θα επηρεάσει το αποτέλεσμα;
Το επιχείρημα αυτό δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ξεφύγει από την ουσία και το απλό ερώτημα: γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Για τον λόγο αυτόν, από τη μία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση καταφεύγοντας σε χυδαιότητες και από την άλλη να την υποβαθμίσει στη σφαίρα του μικροπολιτικού.
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταθέσει πρόταση μομφής προκύπτει από την αυτονόητη δέσμευσή μας ότι όταν απειλείται η Δημοκρατία από την υπονόμευση και τον εκφυλισμό, έχουμε υποχρέωση να την υπερασπιζόμαστε με κάθε δυνατό μέσο. Και η πρόταση μομφής θα υποχρεώσει τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα και να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης Ιστορίας μας.
Η ακρίβεια στην Ελλάδα φαίνεται να λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο αυτό εφόσον εκλεγείτε κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα;
Η απάντηση στην ακρίβεια είναι μία και τη διατυπώνουμε εδώ και πολύ καιρό, από τότε που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «όλα πάνε καλά»: σύγκρουση με τον πυρήνα της κρίσης. Σύγκρουση, δηλαδή, με τα γενεσιουργά αίτια που οδηγούν σε έκρηξη του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα η πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού με αναμόρφωση της αγοράς, κρατικοποίηση της ΔΕΗ και φορολόγηση των υπερκερδών. Η κυβέρνηση επιδοτεί με δημόσιο χρήμα επί μήνες την κερδοσκοπία των αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα εξασφαλίσει τη μείωση των τιμολογίων.
Το δεύτερο βήμα είναι η στήριξη του εισοδήματος και η ελάφρυνση των άδικων, έμμεσων φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με την ακρίβεια: αύξηση του κατώτατου μισθού λοιπόν, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Επιπρόσθετα, εντατικοί έλεγχοι και πάταξη φαινομένων εναρμονισμένων πρακτικών και χειραγώγησης τιμών στην αγορά. Στόχος μας είναι γρήγορα η ελληνική κοινωνία να εγκαταλείψει τη ζωή με τα κουπόνια της νέας φτώχειας. Γιατί εντέλει εκεί κρίνονται οι πολιτικές. Η Ν.Δ. κρύβεται πίσω από τις διεθνείς συνθήκες για να προωθήσει την αντικοινωνική της ατζέντα. Εμείς επιμένουμε στη δυνατότητα ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες για μεταρρυθμίσεις και τομές που παράγουν άμεσα και θετικά αποτελέσματα.
Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν κατευθύνονται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αν γίνετε κυβέρνηση, θα αλλάξετε, και με ποιον τρόπο, το στάτους του Ταμείου;
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ταμείο Αύξησης των Ανισοτήτων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποκλείσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τις χρηματοδοτήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι πόροι οδηγούνται σε συγκεκριμένα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η επιλογή αυτή έχει συνέπειες σε δύο επίπεδα: την απονέκρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία ολιγοπωλιακών αγορών. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπως το ξέρουμε εδώ και χρόνια, είναι προβληματικό και μας οδηγεί από τη μία κρίση στην επόμενη. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο για την προώθηση ενός φιλόδοξου παραγωγικού μετασχηματισμού. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνολικά για τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, εγχώριες και ευρωπαϊκές, στοχεύει ακριβώς σ’ αυτό: αντιστροφή της σημερινής λογικής της φθηνής μεγέθυνσης για λίγους. Έμφαση λοιπόν στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποσχέθηκε στους συνταξιούχους επαναφορά της 13ης σύνταξης, επίλυση της προσωπικής διαφοράς και επιστροφή όλων των αναδρομικών. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας ζητούν να πείτε πού θα βρείτε τα χρήματα. Πώς απαντάτε σ’ αυτό;
Η Ν.Δ. έχει μια «ιδιόμορφη», για να το πω ευγενικά, αντίληψη για τα δημόσια οικονομικά. Όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των ισχυρών φίλων της, τις απευθείας αναθέσεις, την επιδότηση της κερδοσκοπίας, τότε τα δημόσια οικονομικά είναι ανθηρά. Όταν πρόκειται για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την προστασία των πολλών, τότε ξαφνικά επικαλείται τα γνωστά «λεφτόδεντρα». Ειδικότερα με τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης τους εξαπάτησε διπλά: κατάργησε τη 13η σύνταξη και στερεί τα αναδρομικά από 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πρόταση δικαιοσύνης απέναντι στους ανθρώπους που έχουν σηκώσει, συχνά δυσανάλογα, το βάρος της στήριξης της κοινωνίας. Υπενθυμίζω ότι σε ασφυκτικές συνθήκες μνημονιακής επιτροπείας η κυβέρνησή μας προστάτευσε τις συντάξεις και θέσπισε το πλαίσιο που οδηγεί στις σημερινές αυξήσεις. Αυτή είναι και η διαφορά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αξιοποιήσει, όπως έκανε και στο παρελθόν, κάθε δυνατότητα για τη στήριξη των πολλών. Όλα εντέλει είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αυξάνεται όλο και περισσότερο, αποτελώντας «βραχνά» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Το ιδιωτικό χρέος γίνεται ξανά το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας - υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας. Ο μόνος που δεν βλέπει το πρόβλημα είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέτρεψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Όπως και με την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να προλάβει την οικονομική καταστροφή που απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το σχέδιο έχει ως βάση τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις, με κούρεμα της βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών. Στην ίδια κατεύθυνση θα καταργήσουμε τον Πτωχευτικό Νόμο της Ν.Δ. και θα τον αντικαταστήσουμε με ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που θα διατηρεί στοιχεία του νόμου Κατσέλη και θα θεμελιώνει εκ νέου την προστασία της κύριας κατοικίας για τους πιο ευάλωτους. Τέλος, η πλήρης αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και η ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα ανοίξουν τον δρόμο για τη στήριξη της ρευστότητας μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων.
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εθνικές εκλογές; Πώς το εξηγείτε;
Τα μεθοδολογικά όρια των δημοσκοπήσεων είναι γνωστά. Αυτό όμως που μπορεί να διακρίνει κανείς σε όλες τις έρευνες είναι η εμφατική -πέρα από κάθε αμφιβολία μέτρησης- αποδοκιμασία της κυβέρνησης σε κρίσιμα πεδία πολιτικής. Σε κάθε ερώτηση για την ακρίβεια, για τα κάθε λογής pass, για τις πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών η ελληνική κοινωνία εκφράζει την απογοήτευση και την οργή της. Κι αυτό είναι το πιο θλιβερό συμπέρασμα. Η χώρα έχει γυρίσει πίσω στις εποχές που οι πολίτες έβλεπαν το μέλλον με φόβο. Φόβο στον οποίο η Ν.Δ. έχει συνειδητά επιλέξει να επενδύσει.
Δική μας ευθύνη είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει δυνατότητα για μια διαφορετική πορεία αποκατάστασης του αισθήματος δικαιοσύνης στην κοινωνία και διαμόρφωσης μιας αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον. Με προοδευτικές πολιτικές, ριζοσπαστικές τομές και μέτρα ανασυγκρότησης της οικονομίας και των θεσμών. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαψεύσει εκείνους που υποτιμούν τους πολίτες. Και θα δημιουργήσει νέες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα κληθεί να ηγηθεί της ανορθωτικής αυτής πορείας μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.
Εχετε θέσει ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών ώστε να σχηματιστεί μια προοδευτική διακυβέρνηση. Προφανώς κάτι τέτοιο αφορά το ΠΑΣΟΚ. Τι θα συμβεί αν δεν επιθυμεί συνεργασία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με όρους μικροκομματικής διαχείρισης. Το αποδεικνύει άλλωστε η προσήλωσή μας στις προγραμματικές διαστάσεις της προοδευτικής κυβέρνησης. Εμείς από κει ξεκινάμε. Από την ανάγκη για ένα σχέδιο προοδευτικών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων μέσα από κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις. Αυτό υπαγορεύει άλλωστε η κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία του διαλόγου και της συνεργασίας αριστερών, σοσιαλιστικών και οικολογικών δυνάμεων. Κι εκεί, πάνω στα πραγματικά ερωτήματα, και όχι στα προεκλογικά σενάρια, θα κληθούμε όλοι να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε στο κεντρικό δίλημμα: Συγχωροχάρτι και λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη ή μια νέα αρχή για τη χώρα;