Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.0°C37.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
36 °C
33.5°C37.6°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.4°C31.8°C
1 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.7°C35.9°C
0 BF 32%
Νέα τιμολόγια στο ρεύμα / Η αισχροκέρδεια συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα τιμολόγια στο ρεύμα / Η αισχροκέρδεια συνεχίζεται

132011116.jpg

Υψηλές τιμές ρεύματος, παγίωση ανατιμήσεων και εξωφρενικές αυξήσεις πάγιων χρεώσεων περιλαμβάνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές για τον Αύγουστο, ενώ η κυβέρνηση ομολογεί προκλητικά την αδιαφάνεια που κυριαρχούσε και τα τεράστια υπερκέρδη που τώρα χρησιμοποιεί για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών, έναν χρόνο μετά την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν οι τιμές λιανικής των εταιρειών που θα ισχύσουν για τις καταναλώσεις Αυγούστου. Στο βασικό κυμαινόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 0,486 ευρώ και σε 0,498 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, ενώ η τιμή του λεγόμενου νυχτερινού ανέρχεται σε 0,445 ευρώ. Οι τιμές των άλλων προμηθευτών βρίσκονται στην πλειονότητά τους πάνω από τα επίπεδα αυτά, ξεπερνώντας και τα 0,50 ευρώ/κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΠΕΝ Κ.Σκρέκας ανακοινώνοντας χθες τις επιδοτήσεις Αυγούστου αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση των τιμολογίων ομολογώντας ότι εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο υπήρχε αδιαφάνεια και ασάφεια, καθώς δήλωσε ότι «από σήμερα οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας...».

Εμπαιγμός και κρυφές αυξήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες με ρήτρα, πράγμα που καταδεικνύει τον εμπαιγμό των καταναλωτών από την κυβέρνηση. Με το προηγούμενο σύστημα η ρήτρα θα ανερχόταν σε 0,3439 ευρώ/κιλοβατώρα (σ.σ.: με μέση χονδρεμπορική τιμή έως 26 Ιουλίου στα 332,52 ευρώ/μεγαβατώρα) και με τη βασική χρέωση κιλοβατώρας (Γ1 ΔΕΗ), συνολικά στα 0,4544 ευρώ/κιλοβατώρα (ή 0,4174 ευρώ/κιλοβατώρα με τις εκπτώσεις).

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μια εξωφρενική αύξηση παγίου: από 1,69 ευρώ/τετράμηνο αυξήθηκε σε 3,5 ευρώ/μήνα, ήτοι 14 ευρώ/τετράμηνο (+728,4%!), τακτική που έχουν ακολουθήσει και οι υπόλοιποι πάροχοι με πάγια που φτάνουν σχεδόν έως τα 30 ευρώ/μήνα...

Με τις νέες επιδοτήσεις το τελικό κόστος της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε 15-17 λεπτά (από 11 τον περσινό Ιούλιο). Δηλαδή πλέον παγιώνεται μια αύξηση στη χρέωση του ρεύματος που κυμαίνεται από 36,36% έως 54,54%, που μαζί με τα αυξημένα πάγια είναι εκτός επιδότησης.

Επιδότηση με υπερκέρδη

Ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε χθες με περισσή ικανοποίηση αυξημένες επιδοτήσεις για τον Αύγουστο, που προέρχονται και από τη συγκέντρωση μέρους των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από τις 8 Ιουλίου. Μάλιστα, μέσα στην ευρύτερη κυβερνητική αλαζονεία, αναφέρθηκε ότι ο μηχανισμός αυτός στη χονδρεμπορική παράγει όφελος που εκτιμάται στα 500 εκατ. τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, έναντι «μόλις 250 εκατ.» του ισπανικού μοντέλου. Η σύγκριση αποτελεί καθαρή επικοινωνιακή διαστρέβλωση, καθώς αυτό που... διέφυγε είναι ότι η Ισπανία μέσω του δικού της μηχανισμού έχει χονδρεμπορική τιμή π.χ. σήμερα στα 145,65 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν η αντίστοιχη ελληνική ανέρχεται στα 452,76 ευρώ/μεγαβατώρα.

Επίσης δεν έγινε σαφές από πού θα προέλθει η συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,136 δισ. όλων των επιδοτήσεων Αυγούστου, μιας και τα 500 εκατ. δεν επαρκούν. Το βέβαιο είναι ότι τα υπερκέρδη του προηγούμενου διαστήματος διαρκώς απομειώνονται και αποσιωπώνται, όταν η ίδια αγορά, μέσα σε μόλις 18 ημέρες, μαρτυρεί τα τεράστια υπερκέρδη που παρήχθησαν την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις Αυγούστου, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

- 337 ευρώ/μεγαβατώρα για κύριες/μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

- 377 ευρώ/μεγαβατώρα για δικαιούχους ΚΟΤ.

- 300 ευρώ/μεγαβατώρα για εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά κ.λπ.).

- 337 ευρώ/μεγαβατώρα για αγρότες και αγροτικά τιμολόγια.

- 250 ευρώ/μεγαβατώρα για βιομηχανικούς καταναλωτές.

Στο φυσικό αέριο για τους εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Σίγουρα υπερκέρδη και ακρίβεια

Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, εκτός από την υποκρισία της, μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, με σίγουρη όμως ακρίβεια για τους καταναλωτές και σίγουρα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σχολίασαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Π. Πέρκα. Όπως τονίζουν, αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας τον Αύγουστο, τελικά ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ: «Οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν».

Και αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, ύψους 2,2 δισ. το τελευταίο δωδεκάμηνο βάσει της έκθεσης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν, όπως και για τα νέα υπερκέρδη από τον νέο μηχανισμό, που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL