Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Λογαριασμοί ρεύματος / Ακρίβεια στους λογαριασμούς, γενναία πλαφόν για τους παραγωγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Ακρίβεια στους λογαριασμούς, γενναία πλαφόν για τους παραγωγούς

ΔΕΗ πυλώνες ρεύμα
INTIME/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Στον ακριβότερο μήνα όλων των εποχών τείνει να εξελιχθεί ο Ιούλιος στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές βρίσκονται σχεδόν σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ/μεγαβατώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ σε εφαρμογή τίθεται ο νέος μηχανισμός για την επιστροφή μέρους των υπερκερδών των παραγωγών που θα ενισχύει τον «κουμπαρά» για την κάλυψη των επιδοτήσεων στη λιανική.

Και σήμερα η χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται στα 342,98 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε και τα 186 ευρώ/μεγαβατώρα και είναι απορίας άξιο γιατί αυξάνεται η συμμετοχή των μονάδων αερίου στην αγορά (45,35%)...

Χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε τις ρυθμιζόμενες τιμές εσόδων παραγωγών (πλαφόν) ανά τεχνολογία παραγωγής, μετά τη δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΥΠΕΝ). Ως γνωστόν, με τον νέο μηχανισμό στη χονδρεμπορική θα ανακτάται η διαφορά από το πλαφόν μέχρι την τιμή της αγοράς από τους ηλεκτροπαραγωγούς, η οποία θα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), τη βασική πηγή χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Γενναία πλαφόν

Σταθερά είναι τα πλαφόν για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ, με 112 και 85 ευρώ/μεγαβατώρα, αντίστοιχα, ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου θα διαμορφώνονται με βάση μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, μεταβλητά, αλλά και σταθερά κόστη.

Το περισσότερο... λίπος προκύπτει από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, ενώ η συμμετοχή των παραγωγών ΑΠΕ ουσιαστικά δεν αλλάζει, αφού έτσι κι αλλιώς και το προηγούμενο διάστημα υπήρχε επιστροφή στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (πήγαινε στο ΤΕΜ). Είναι προφανές ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα υδροηλεκτρικά είχαν τεράστια κέρδη (με τιμές αγοράς πάνω από 200 ευρώ/μεγαβατώρα), όμως και το πλαφόν αφήνει μεγάλα περιθώρια, αφού το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ χαμηλότερο.

Κατά τι υψηλότερο είναι το πλαφόν στα λιγνιτικά που τίθεται στα 208,29 ευρώ/μεγαβατώρα, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 206,7 ευρώ, καθώς αυξήθηκαν τα δικαιώματα CO2, αφήνοντας κάποιο περιθώριο στη ΔΕΗ.

Το πλαφόν που τίθεται για τις μονάδες φυσικού αερίου διαμορφώνεται σε 292 ευρώ/μεγαβατώρα, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις (254 ευρώ). Μέχρι στιγμής (1-8 Ιουλίου) η μέση τιμή της αγοράς διαμορφώνεται στα 320,82 ευρώ, που σημαίνει ότι αν διατηρηθεί αυτό το επίπεδο, η διαφορά-επιστροφή θα είναι της τάξεως των 28,82 ευρώ/μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περιληφθεί, εκτός από τα μεταβλητά, και υψηλά σταθερά κόστη, ενώ οι παραγωγοί έχουν και επιπλέον κέρδη από την αγορά εξισορρόπησης που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Τουναντίον, είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς ξεπέρασαν τα 13 ευρώ/μεγαβατώρα την τελευταία εβδομάδα, όταν σε άλλες χώρες είναι της τάξης των 2 ευρώ...

Υψηλότερο πλαφόν συνεπάγεται λιγότερα έσοδα και μένει να φανεί αν θα υπάρξει η αναμενόμενη ενίσχυση του ΤΕΜ ή αν θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός για να πληρωθεί σε επιδοτήσεις το -προεκλογικό- 85% της αύξησης που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL