Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.6°C29.2°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.3°C27.8°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.9°C28.8°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.9°C27.5°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C24.0°C
0 BF 64%
Λογαριασμοί ρεύματος / Η ακρίβεια στο ρεύμα καλά κρατεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Η ακρίβεια στο ρεύμα καλά κρατεί

ΔΕΗ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρείται τις τελευταίες μέρες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προοιωνιζόμενη ένα δύσκολο θερινό δίμηνο με αυξημένες ανάγκες λόγω και της κλιμάκωσης της τουριστικής περιόδου και υπό τον φόβο της έντασης των ρωσικών απειλών στην ενέργεια.

Έτσι και σήμερα στην ελληνική αγορά η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 323,78 ευρώ/μεγαβατώρα και μέχρι στιγμής τις πρώτες 5 μέρες του Ιουλίου κινείται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα 300 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το μερίδιο των ΑΠΕ που συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή είναι μεγάλο, καθώς ανέρχεται στο 37,29%, ενώ αυξήθηκε και η λιγνιτική παραγωγή στο 13%.

Πάντως και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές έχουν ξεφύγει, με την Ιταλία να έχει σήμερα τιμή στα 428,68 ευρώ. Στον αντίποδα, οι αγορές της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία), που ως γνωστόν πέτυχαν εξαίρεση και εφαρμόζουν δικό τους μοντέλο στη χονδρεμπορική, εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη (139,16 ευρώ/μεγαβατώρα σήμερα).

Οι ανατιμήσεις αυτές συνδέονται με το μεγάλο άλμα που έχει κάνει η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (ολλανδική πλατφόρμα TTF), που χθες έφτασε μέχρι και τα 163 ευρώ/μεγαβατώρα, από τα 84,7 ευρώ στις 13 Ιουνίου. Από τις 15 Ιουνίου έχει ξεκινήσει ένα πραγματικό ράλι με τις τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 120 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς η Ρωσία μειώνει σταδιακά τις ροές του αερίου της προς την Ε.Ε.

Επάρκεια όσο υπάρχει αέριο

Στο μεταξύ, με περισσότερο -υγροποιημένο- φυσικό αέριο (LNG), πολύ λιγότερο εγχωρίως παραγόμενο λιγνίτη και έκτακτες επιλογές, όπως η εναλλαγή καυσίμου σε 5 μονάδες αερίου ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα σενάρια -και τα πιο ακραία- για περιορισμό ή διακοπή της ροής αερίου από τη Ρωσία.  Όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που ο ίδιος συγκάλεσε εκτάκτως, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG», σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά.

Ειδικότερα, είπε ότι η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και πως κατέπλευσε, μάλιστα, σε χρόνο ρεκόρ το ειδικό δεξαμενόπλοιο που προσθέτει αποθηκευτική ικανότητα 145.000 κυβικών μέτρων, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας και λοιποί εισαγωγείς αερίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Πρόσθεσε δε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση της κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, δηλαδή με βάση τη μειωμένη παραγωγή που επέβαλε η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση του προηγούμενου διαστήματος, ενώ τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL