Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ακρίβεια / Καυτός Ιούλιος στην ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Καυτός Ιούλιος στην ενέργεια

ΒΕΝΖΙΝΗ

Ποδαρικό με ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές τιμές έκανε χθες ο Ιούλιος καθώς ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κινούνται ανοδικά εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, ενώ πανάκριβα παραμένουν και τα υγρά καύσιμα.

Καθώς το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και η ζήτηση σε ρεύμα αυξάνεται, τις τελευταίες δέκα ημέρες η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 300-350 ευρώ/μεγαβατώρα, φτάνοντας μέχρι τα 364,54 ευρώ στις 28 Ιουνίου και τα 351,70, χθες 1η Ιουλίου. Μόνο το τελευταίο αυτό δεκαήμερο η μέση τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 310,34 ευρώ/μεγαβατώρα, προμηνύοντας ένα «καυτό» επόμενο δίμηνο.

Ακόμα και πέρυσι το καλοκαίρι που μόλις είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αυτές βρίσκονταν σχεδόν στο 1/3 των σημερινών τιμών (101,86 ευρώ/μεγαβατώρα η μέση τιμή Ιουλίου 2021)! Σήμερα πάντως η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 283,56 ευρώ.

Στο μεταξύ, αυτόν τον μήνα θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός «μαζέματος» μέρους των υπερκερδών των παραγωγών, ώστε να επιδοτηθούν οι καταναλωτές και τα νέα τιμολόγια λιανικής, που αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένα, παρά την απατηλή απομάκρυνση της ρήτρας. Μάλιστα, διαρρέεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα φτάσει ή/και θα ξεπεράσει τα 40-45 λεπτά, και επί αυτών των τιμών θα υπολογιστούν επιδοτήσεις που φέρεται πως θα διαμορφώνουν την τελική τιμή περίπου στο μισό (γύρω στα 20 λεπτά). Θυμίζουμε ότι μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο η τιμή της ακριβότερης κιλοβατώρας ήταν στα 11 λεπτά και έως τον Αύγουστο 2019 στα 9,46 λεπτά (ΔΕΗ)...

Καύσιμα για λίγους

Συγχρόνως, οι τιμές των καυσίμων κίνησης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντας τις μετακινήσεις σχεδόν πολυτέλεια. Στις αντλίες οι τιμές της αμόλυβδης έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο, ενώ σε τουριστικές περιοχές-νησιά ακόμα και τα 2,7-2,8 ευρώ. Εξαιρετικά ακριβό είναι και το πετρέλαιο κίνησης (diesel) καθώς έχει ξεπεράσει τα 2,1 ευρώ/λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επαγγελματίες-επιχειρήσεις, αγρότες κ.λπ. και συνακόλουθα για τις τιμές προϊόντων-υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία (30.6) ενημέρωση της Κομισιόν (DG Energy - Oil bulletin) για την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα με μέση πανελλαδική τιμή αμόλυβδης στα 2,4 ευρώ/λίτρο βρέθηκε -ξανά- στην τρίτη θέση της ακρίβειας στην Ευρώπη (συνήθως βρίσκεται στην τέταρτη), μετά τις Φινλανδία-Δανία.

Διαφορά ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ

Εξάλλου, δεν έχει ακόμα επιλυθεί η διαφορά μεταξύ ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ σχετικά με το ύψος του σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου (WACC) που επηρεάζει το έσοδό του και τις χρεώσεις χρήσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού. Η Αρχή φέρεται αποφασισμένη για ορισμό του στο 6,1%, που ο Διαχειριστής θεωρεί ανεπαρκές και προτείνει 8,16%. Κατά τον ΑΔΜΗΕ, ένα χαμηλότερο ποσοστό θα επηρεάσει τις δραστηριότητές του σε επίπεδο ανάπτυξης εθνικών δικτύων-διασυνδέσεων αλλά και στρατηγικών συνεργασιών. Γίνεται λόγος για κίνδυνο καθυστέρησης υλοποίησης ηλεκτρικών διασυνδέσεων και πιθανή επανεξέταση συμμετοχών σε διεθνή projects. Ζητεί πάντως διάλογο ώστε να ληφθεί σωστή και δίκαιη απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL