Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.5°C22.4°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.4°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
1 BF 92%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
0 BF 73%
ΕΦΚΑ / Σύνταξη χαμηλότερη και από την προσωρινή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Σύνταξη χαμηλότερη και από την προσωρινή!

ΕΦΚΑ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε (Real FM) ότι οι συντάξεις που ήδη ξεκίνησαν να εκδίδονται με fast track διαδικασίες και «κατά δήλωση» του ασφαλισμένου είναι μειωμένες. Δεν ανέφερε βέβαια τη λέξη «μείωση», αλλά «απόκλιση», επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ της Κυριακής αλλά και τα όσα επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι στην έκδοση συντάξεων του ΕΦΚΑ.

«Οι αποκλίσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Αποκλίσεις υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς. Και τώρα οι όποιες αποκλίσεις θα διορθωθούν με αντίστοιχους συμψηφισμούς» είπε ο υπουργός, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα δύο κρίσιμες λεπτομέρειες. Πρώτον, ότι ο επανέλεγχος των συντάξεων που χορηγούνται με fast track διαδικασίες προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο που συνοδεύει την όλη διαδικασία ότι θα γίνει σε βάθος πενταετίας... Μέχρι τότε ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να λαμβάνει έως και 50% μειωμένη σύνταξη, καθώς το Πληροφοριακό Σύστημα  Άτλας είναι εφοδιασμένο με στοιχεία μετά το 2002 και δεν μπορεί να γίνει η σχετική διασταύρωση. Επιπλέον, με άλλη διάταξη στον ίδιο νόμο, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης ο ασφαλισμένος και υποψήφιος συνταξιούχος δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει ούτε ακρόαση!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει τρεις μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη. Αν δεν το πράξει, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματά του (δηλαδή στο Πληροφοριακό Σύστημα  Άτλας) αλλά και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος. Με τη διαφορά ότι αν προκύψει ασφαλιστικός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, τότε θα γίνεται αποδεκτός, αλλά οι εισφορές που θα λογίζονται ότι αποδόθηκαν θα αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο ελεύθερο επαγγελματία. Επομένως, θα χορηγούνται μικρότερες συντάξεις από τις πραγματικές, καθώς δεν μπορεί να γίνει πλήρης έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων του φακέλου (βλ. ΑΥΓΗ της Κυριακής, 14.5.2022), με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες συντάξεις από 200 έως και 500 ευρώ!

Οι μειωμένες συντάξεις

«Αποδεικνύεται ότι ο νέος πολυδιαφημισμένος τρόπος έκδοσης συντάξεων δεν είναι παρά μια νέα διαδικασία προσωρινής σύνταξης, για να φαίνεται απλώς ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες» σημειώνουν έγκριτοι νομικοί και εργατολόγοι, επισημαίνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις με σοβαρότατα λάθη που οδηγούν σε μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών:

* Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με βαρέα στα 62 και συνολικά 7.554 ημέρες ασφάλισης (η.α.) στο ΙΚΑ και 2.475 η.α. στον ΟΑΕΕ-ΤΣΑ. Η απόφαση εκδόθηκε με μόνο 6.343 η.α. από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 575 ευρώ.

* Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 6.093 η.α. στο ΙΚΑ και 4.975 στον ΟΑΕΕ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 950 η.α από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο 6.072 η.α. από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 377 ευρώ, χαμηλότερη και από την προσωρινή.

* Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 10.466 στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από τον ΕΦΚΑ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 1.600 η.α. από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο τις ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ.

* Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 11.288 στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από τον ΕΦΚΑ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 800 ημέρες ασφάλισης από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους, με μόνο τις η.α. από χρόνο ΙΚΑ.

* Η ΑΥΓΗ της Κυριακής (15.5.2022) είχε αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα ελευθέρων επαγγελματιών που θα λάβουν μειωμένη σύνταξη έως και 50%.

Παράδειγμα 1:  Έμπορος πληρώνει τις εισφορές του κανονικά όλα τα χρόνια, αλλά αυτές δεν είναι καταχωρημένες στον ΕΦΚΑ. Ενώ πληρώνει την 3η κλίμακα και θα έπρεπε να πάρει 1.024 ευρώ οριστική κύρια σύνταξη, ο ΕΦΚΑ θα υπολογίσει τη σύνταξη στην κατώτερη κλίμακα και θα λάβει 801 ευρώ, δηλαδή 223 ευρώ λιγότερα!

Παράδειγμα 2: Υδραυλικός έχει πληρώσει από το 2002 την ανώτατη εισφορά στον τ. ΟΑΕΕ και με 40 έτη πρόκειται να βγει στη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών. Λόγω μη ύπαρξης όλων των εγγραφών ή έλλειψης οριστικοποιημένων οφειλών, ο ΕΦΚΑ θα υπολογίσει τη σύνταξη στην ελάχιστη κλίμακα και ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει 1.050 ευρώ σύνταξη, αντί για 1.634 ευρώ που θα έπρεπε να λάβει με την προϋφιστάμενη διαδικασία.

Με βάση τα συγκεκριμένα παραδείγματα, ο ασφαλισμένος και συνταξιούχος με τη διαδικασία της λεγόμενης «σύνταξης εμπιστοσύνης» στην πρώτη περίπτωση θα λάβει μικρότερη σύνταξη κατά 223 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 486 ευρώ.

Μειωμένη 1 στις 2 συντάξεις

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι 1 στις 2 συντάξεις που εκδίδονται περιέχουν λάθη που οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εκδίδονται οριστικές συντάξεις μικρότερες και από τις προσωρινές, ενώ άλλες συντάξεις απορρίπτονται (κακώς) με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «για πρώτη φορά ο πολίτης θα είναι υπεύθυνος για την πλήρη και ορθή καταγραφή του ασφαλιστικού του βίου κατά την αίτησή του για σύνταξη (πρέπει δηλαδή να είναι γνώστης του δαιδαλώδους ασφαλιστικού συστήματος της χώρας), διότι διαφορετικά θα έχει τον κίνδυνο να βρεθεί υπόλογος και να υποχρεωθεί είτε τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει τεράστια ποσά, είτε να μείνει χωρίς σύνταξη με διαδικασίες fast track απορριπτικών αποφάσεων».

Να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα των fast track συντάξεων ο Κ. Χατζηδάκης δεν σταματάει το «γρηγορόσημο», αλλά αντιθέτως, εφόσον μεταφέρει όλη την ευθύνη για την προσκόμιση των στοιχείων στους ασφαλισμένους, στην πράξη τους σπρώχνει να πληρώσουν λογιστές και δικηγόρους για την υποβολή της αίτησής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL