Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ανεργία / Γιατί υπάρχουν φόβοι εκτόξευσης το επόμενο διάστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεργία / Γιατί υπάρχουν φόβοι εκτόξευσης το επόμενο διάστημα

ΟΑΕΔ
INTIME NEWS

Φόβους για εκτόξευση της ανεργίας μέσα στο επόμενο διάστημα εκφράζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές. Άλλωστε, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε για το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσω των εκθέσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε πως δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, εξαιτίας και της μείωσης που κατέγραφε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πάντως τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ για τους δύο πρώτους μήνες του έτους καταγράφουν έκρηξη απολύσεων και παραμονή της ανεργίας στα ποσοστά που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2021.

Εκρηξη απολύσεων

Η αντίδραση της αγοράς εργασίας μετά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων ήταν το μεγάλο ερώτημα όλων των οικονομικών οργανισμών εντός και εκτός της χώρας.

Την πρώτη απάντηση δίνουν οι καταγραφές των δύο πρώτων μηνών του έτους. Έκρηξη απολύσεων και αποχωρήσεων. Από 165.725 απολύσεις - αποχωρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021 φτάσαμε σε 302.366 τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήτοι 136.641 περισσότερες απολύσεις, αύξηση 82,45%!

Η κατάσταση αυτή απεικονίζεται και στα ποσοστά της ανεργίας που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τον Ιανουάριο ανακόπηκε η πτωτική πορεία του ποσοστού της ανεργίας, με το ποσοστό να παραμένει στο 12,8% (όπως και τον Δεκέμβριο). Οι άνεργοι έφτασαν τα 587.152 άτομα, μόλις 7.100 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (ποσοστό μείωσης 1,2%).

Συνέχιση των απολύσεων

Την ίδια στιγμή, κυριαρχεί η ανησυχία ότι η έξαρση των απολύσεων θα συνεχιστεί έως ότου η αγορά εργασίας ισορροπήσει σε ένα νέο πλαίσιο και χωρίς τα όποια μέτρα στήριξης υπήρχαν τον καιρό της πανδημίας

Παράλληλα, παρατηρείται και το εξής φαινόμενο: Μήνα με τον μήνα, ανεβαίνει ο αριθμός των ανέργων που δεν αντιλαμβάνονται τα ραντάρ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον Ιανουάριο του 2022 ξεπέρασαν τα 514.000 άτομα, κάτι το οποίο προκαλεί ερωτηματικά για το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας.

Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανέργων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσω έρευνας - δημοσκόπησης, και των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η οποία όμως ξέφυγε από τα συνήθη πλαίσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Ιανουάριο του 2022 ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία υποχώρησε και διαμορφώθηκε σε 587.200 άτομα, από 596.067 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,8%.

Η διαφορά

Ωστόσο, για τον Ιανουάριο του 2022, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ήταν 1.101.441, οριακά περισσότεροι από τους 1.100.099 ανέργους που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα, Δεκέμβριο του 2021.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 514.241 ανέργους λιγότερους από όσους είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ήτοι το 53,3% των ατόμων που είναι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Πάντως, η ψαλίδα ολοένα και ανοίγει, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ μικρότερη η ανεργία η οποία περνά κάτω από τη... μύτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Ιλιγγιώδης άνοδος από τον Σεπτέμβριο

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 325.800, τον Οκτώβριο η διαφορά ανήλθε σε 359.199 ανέργους, τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε 456.764 ανέργους, τον Δεκέμβριο σε 504.032 ανέργους και τον Ιανουάριο έφτασε τους 514.241 ανέργους.

Από την πλευρά της, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως η χαώδης αυτή διαφορά οφείλεται στη μαύρη εργασία, ενώ υπήρχε σε κάθε στάδιο κατά τα προηγούμενα. Ωστόσο, η σημερινή διαφορά ξεπερνά κάθε όριο.

Οι εκτιμήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τον Σεπτέμβριο 2021- διατύπωνε τον προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην αγορά εργασίας με την άρση των μέτρων προστασίας, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το σύνολο των οικονομικών εγχώριων και ξένων οργανισμών εξέφραζαν ερωτηματικά για την αντίδραση της αγοράς μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων. Ενδεικτική ήταν η αντίληψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που διατύπωνε φόβους για την εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς εργασίας όταν θα εκλείψει ο παραμορφωτικός φακός των μέτρων. Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης της ανεργίας και προτείνει παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.

Ακόμη και το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία των ροών απασχόλησης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Ιανουάριο 2022 παρατηρήθηκαν περισσότερες αποχωρήσεις - απολύσεις από τις προσλήψεις, εξαιτίας κυρίως της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη χρονιά για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Πλέον, λόγω και της γενικότερης κρίσης τιμών που υπάρχει, φαίνεται ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται πλέον σε όλα τα επίσημα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL