Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δημοσιονομική, ρυθμιστική και ελεγκτική ολιγωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσιονομική, ρυθμιστική και ελεγκτική ολιγωρία

ΑΕΡΙΟ

Είναι πλέον σαφές ότι οι αιτίες της ακρίβειας στη χώρα μας δεν είναι μόνο διεθνείς. Τόσους μήνες -κι ακόμη σήμερα- δεν έχουν γίνει ούτε όσα πρέπει ούτε όσα μπορούσαν να γίνουν.  Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαν προταθεί έγκαιρα συγκεκριμένα μέτρα και είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι για τις τιμές φυσικού αερίου, βασικού καυσίμου σήμερα για την ηλεκτροπαραγωγή και κρίσιμου παράγοντα για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Μέτρα δημοσιονομικά, ρυθμιστικά και ελεγκτικά, ενάντια στις ανατιμήσεις.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε γενναία μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών:

- Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ή/και φόρων στα καύσιμα).

- Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής.

- Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας χονδρικής.

- Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία για φόρο στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24.2.2022 με αφορμή διάφορα ελληνικά δημοσιεύματα που έφεραν την Κομισιόν να εκφράζει επιφυλάξεις για δημοσιονομικά μέτρα, «η ελληνική κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα ουδέποτε απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες με αίτημα τη μείωση φόρων και την έγκριση πρόσθετων κρατικών ενισχύσεων».

Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες είτε διαψεύδει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπέρμετρων κερδών είτε παραπέμπει για τη λύση του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 18.3.2022, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι «στην ελληνική αγορά δεν φαίνεται να υπάρχουν υπερκέρδη». Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών παρά τις παροτρύνσεις της Κομισιόν, ενώ ήδη από το καλοκαίρι φέρεται να έχει απορρίψει πρόταση της ΡΑΕ για πλαφόν σε ρήτρες αναπροσαρμογής που θα είχε αποδειχθεί σωτήρια για καταναλωτές. Τελικά την περασμένη Τετάρτη 23.3.2022 στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στη ΡΑΕ να ερευνήσει εάν υπάρχουν υπερκέρδη και σε θετική περίπτωση «το 90% των υπερκερδών των εταιρειών θα επιστραφεί στο Δημόσιο».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή  Ένωση επεξεργάζεται μηχανισμούς ενεργειακής ασφάλειας και αλληλεγγύης για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και προτείνει στα κράτη-μέλη να εξαντλήσουν πρώτα το οπλοστάσιό τους εσωτερικά, αφού οποιεσδήποτε αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούν τη συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί τουλάχιστον στα μείζονα.

Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: άνευ σοβαρών εθνικών φορολογικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων και μέχρι η Ευρώπη να συντονιστεί, το κόστος ενέργειας και η συνακόλουθη ακρίβεια δεν θα ανασχεθούν. Κι αυτές οι αναγκαίες δημοσιονομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις δυστυχώς εξακολουθούν σήμερα να απουσιάζουν στη χώρα μας.

* O Νικόλαος Φαραντούρης είναι καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού και διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε επί δεκαετία διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και νομικός σύμβουλος στη ΔΕΠΑ και πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Eurogas, της ευρωπαϊκής ένωσης ενεργειακών εταιρειών στις Βρυξέλλες. Είναι σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL