Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΕΦΚΑ / Λιγότερες από 50 συντάξεις, κι αυτές λάθος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Λιγότερες από 50 συντάξεις, κι αυτές λάθος!

ΕΦΚΑ

Καταρρέει το περίφημο επιχείρημα του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη για τους δήθεν... “τεμπέληδες” υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και κυρίως η εμμονή του να αναθέσει την έκδοση των συντάξεων σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία αποδεικνύουν ότι “πιστοποιημένοι” ιδιώτες... κατάφεραν σε διάστημα τριών μηνών να παραδώσουν λιγότερους από 50 προσυνταξιοδοτικούς φακέλους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έβριθαν λαθών, υποχρεώνοντας έτσι σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας τους...”τεμπέληδες”.

Όπως αποκαλύπτει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, με βάση τα μέχρι τώρα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για κύριες κι επικουρικές συντάξεις (οριστικές αλλά και προσωρινές) από τους υπαλλήλους του φορέα ανέρχεται σε περισσότερες από εκατόν πέντε χιλιάδες (105.000), όταν, για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες έχουν εκδώσει λιγότερα από πενήντα (50) προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων ήταν λάθος.

Λάθη και στις απλές συντάξεις

“Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθούν οι συνάδελφοί μας των τμημάτων απονομών να τα διορθώσουν, ώστε να μην λάβουν οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι λάθος ποσό συντάξεως, αντιμετωπίζοντας τις όποιες τυχόν συνέπειες αλλά και την ταλαιπωρία, για τη λήψη χαμηλότερου ή υψηλότερου ποσού από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να λάβουν, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να επιστρέψουν, ενδεχομένως και εντόκως”, σημειώνει η ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ, προσθέτοντας ότι “κι αυτό συμβαίνει, παρότι οι 'πιστοποιημένοι' ιδιώτες καλύπτουν μόνο τις πολύ απλές κι εύκολες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, ενώ είναι αναρμόδιοι για τις πιο σύνθετες, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές της διαδοχικής ασφάλισης ή της έκδοσης επικουρικής συντάξεως”.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ σημειώνει ακόμα ότι την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που έχουμε υποβάλει η Ομοσπονδία κατά της με αριθμό οικ. 45891/2.7.2021 αποφάσεως του υπουργού Εργασίας. “Αναμένουμε την οριστική απόφαση, που θα κρίνει εντέλει τη νομιμότητα της ανεξέλεγκτης εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, νοθεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης”, σημειώνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας:

“Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μία φορά, ώστε να εμπεδωθεί και από τους πιο κακοπροαίρετους, ότι τελικά οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ είναι αυτοί που θα φέρουν σε πέρας την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και ιδίως της περιόδου 2016-2019, αρκεί να αφεθούμε να κάνουμε το έργο μας απερίσπαστοι από τους συνεχείς αναποτελεσματικούς πειραματισμούς, ενισχυόμενοι με εκείνα τα αναγκαία ψηφιακά μέσα, τα οποία φρόντισε η πολιτική ηγεσία να διαθέσει πρώτα στους 'πιστοποιημένους' ιδιώτες κι όχι -όπως θα έπρεπε- στα τμήματα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ”.

Ρεκόρ αποχωρήσεων

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 20121 σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οι αιτήσεις, μετά την προσθήκη των στοιχείων του Δεκεμβρίου, έφτασαν τις 213.000, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατά μερικές χιλιάδες ακόμα, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου που υπεβλήθησαν υποχρεωτικά τις τελευταίες ημέρες του χρόνου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Στη μαζική φυγή του 2021 πρωτοστάτησαν εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί.

Η έκρηξη των αιτήσεων πέρυσι ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής φυγής που είχαν καταγραφεί το 2010 λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που επέβαλε το πρώτο Μνημόνιο (135.000 αιτήσεις) αλλά και τις αιτήσεις της περιόδου 1998-2006, οπότε κυριαρχούσαν οι μεγάλες εθελούσιες έξοδοι στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL