Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.0°C16.8°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.7°C15.1°C
7 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C19.3°C
3 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
9 °C
8.9°C9.5°C
2 BF 93%
Κόστος ενέργειας / Καλπάζουν οι τιμές σε ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόστος ενέργειας / Καλπάζουν οι τιμές σε ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο

ΔΕΗ

Την έκρηξη τιμών στην ενέργεια εξακολουθεί να υποβαθμίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να αποκαλύπτει το ύψος των ανατιμήσεων, όταν οι καταναλωτές ήδη έχουν λάβει τους πρώτους “φουσκωμένους” λογαριασμούς σε ρεύμα και φυσικό αέριο και οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ενώ ανοδικά κινούνται βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.

Στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν αποτυπωθεί μέχρι στιγμής μόνο οι τιμές Σεπτεμβρίου και μερικώς του Οκτωβρίου, αναδεικνύοντας ανατιμήσεις στις χρεώσεις προμήθειας άνω του 80%, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί έναντι των αντίστοιχων περσινών. Πρόσφατα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, κατόπιν επεξεργασίας καταγγελιών καταναλωτών, μίλησε για αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού έως 170% έναντι των τιμών προ ρητρών.

Άλλωστε, η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (συνολική χονδρεμπορική) βάσει των εκτιμήσεων του ΑΔΜΗΕ φτάνει στα 147,214 ευρώ/Mwh τον Σεπτέμβριο και στα 221,219 ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται ακόμα υψηλότερη, όταν η αντίστοιχη τιμή για όλο το 2020 ήταν 58,099 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος έχει ήδη δείξει τα... δόντια του, αφού μόνο η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνεται ήδη μεσοσταθμικά στα 226,07 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο ήταν 198,32 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 134,73 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στις αγορές χονδρικής περνούν στο σύνολό τους στη λιανική σε όλα τα τιμολόγια -οικιακά, επαγγελματικά, βιομηχανικά- στο πλαίσιο της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν όλοι οι προμηθευτές και διαμορφώνεται ασαφώς και κατά το δοκούν...

Φωτιά και στις τιμές πετρελαίου και αερίου

Παράλληλα, με τιμή αυξημένη κατά 45,36% σε σχέση με πέρσι ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα με μέση πανελλαδική τιμή 1,160, όταν η αντίστοιχη πρώτη περσινή τιμή ήταν στα 0,798 ευρώ/λίτρο, χωρίς να αναφερθούμε καν σε περιοχές ορεινές ή νησιωτικές, όπου οι τιμές ξεπερνούν τα 1,2-1,3 ευρώ/λίτρο.

Από κοντά και οι τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, που ανέρχεται μέσα σε έναν χρόνο (σύγκριση τιμών 21.11.2021-21.11.2020) σε 33,7% στο diesel και σε 24,57% στην αμόλυβδη βενζίνη.

Σοκ όμως αποτελούν για τους καταναλωτές και οι λιανικές τιμές του φυσικού αερίου με αυξήσεις πάνω από 100%, καθώς διαμορφώνονται, από 15-20 ευρώ/μεγαβατώρα πέρσι, σε τουλάχιστον 40-50 ευρώ φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τον Νοέμβριο η τιμή του αερίου στις διεθνείς αγορές (TTF) ήταν κοντά 15 ευρώ/MWh, όταν σήμερα είναι γύρω στα 87, ενώ έχει ήδη σπάσει από τον Οκτώβριο και το φράγμα των 100 ευρώ! Οι ανατιμήσεις στη λιανική αναμένονται τετραπλάσιες και πενταπλάσιες έναντι των αντίστοιχων περσινών χρεώσεων.

Ανεπαρκής κάλυψη

Όσο για την επιδότηση στο ρεύμα, που αλλάζει συνεχώς από τον Σεπτέμβριο, με αντίστοιχες διορθώσεις και στους πόρους που θα διατεθούν (μόνο από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων), τελικά χθες δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, αφορά την επιδότηση των καταναλωτών χαμηλής τάσης και των κοινωνικών τιμολογίων (ΚΟΤ) για τους μήνες Σεπτέμβριο (30 ευρώ/μεγαβατώρα για όλους), Οκτώβριο (60 ευρώ/μεγαβατώρα και 80 ευρώ για τα ΚΟΤ) και Νοέμβριο-Δεκέμβριο (130 ευρώ/μεγαβατώρα τον κάθε μήνα και 150 ευρώ για τα ΚΟΤ). Ενδεικτική των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων παντού είναι η συμπερίληψη επιδότησης και των σταθερών τιμολογίων με 20 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις χορηγούνται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης μηνιαίως (310 κιλοβατώρες για μήνες με 31 ημέρες), ενώ η υπόλοιπη κατανάλωση, που μπορεί να είναι πολύ υψηλή αφού αυτή την περίοδο καλύπτονται και ανάγκες θέρμανσης, επαφίεται στις εταιρείες για επιπλέον μικρές εκπτώσεις.

Στο φυσικό αέριο, πέραν του επιδόματος θέρμανσης, η έκπτωση 15% της ΔΕΠΑ δεν αφορά όλους τους παρόχους, αλλά μόνο όσους προμηθεύονται αέριο από αυτήν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL