Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.2°C
0 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
13 °C
13.0°C13.0°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.5°C
0 BF 67%
ΕΦΚΑ / Πώς το έλλειμμα γίνεται (στο προσχέδιο) πλεόνασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Πώς το έλλειμμα γίνεται (στο προσχέδιο) πλεόνασμα

ΕΦΚΑ

Την ώρα που ο ΕΦΚΑ βυθίζεται ξανά στα ελλείμματα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας διαμορφώνουν κλίμα υπεραισιοδοξίας και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς βγάζουν με το... στανιό πλεονασματικό τον προϋπολογισμό των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2022 θα παρουσιάζουν πλεόνασμα 1,039 δισ. ευρώ.

Αν δεν πρόκειται για... θαύμα, που στηρίζεται αποκλειστικά στην πρόβλεψη για σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 14,3% (από 16% φέτος), αλλά και αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, τότε πρόκειται για λαθροχειρία.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, καθώς το υπερταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης περιμένει «πώς και πώς» να εισρεύσουν τα κονδύλια που οφείλονται από το Δημόσιο για να καλυφθεί το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων λόγω πανδημίας.

Έλλειμμα 1,15 δισ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του ΕΦΚΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2021 υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ (για τουλάχιστον 12 μήνες καταγράφουν εγγεγραμμένους άνεργους πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα), κυμαίνεται στο 22% - 23%.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία τον Αύγουστο το ταμειακό έλλειμμα του Φορέα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 167 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου το «άνοιγμα» έφτασε τα 952 εκατ. ευρώ.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι και τον Σεπτέμβριο τα έσοδα δεν κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα οι δαπάνες κινήθηκαν ανοδικά, μιας και κατά τον συγκεκριμένο μήνα υπήρξε, έστω και περιορισμένη, καταβολή αναδρομικών ποσών.  Έτσι θεωρείται πιθανό το έλλειμμα να ξεπέρασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το 1,15 δισ. ευρώ!

Η κατάσταση ενδεχομένως να βελτιωθεί στην περίπτωση που καταβληθούν στον ΕΦΚΑ τα ποσά που οφείλονται από τις ασφαλιστικές εισφορές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ξεπέρασαν τους 600.000 οι εργαζόμενοι που αναγκαστικά βίωσαν τη διαδικασία αναστολής σύμβασης προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστια απώλεια εσόδων για τον Φορέα. Τα ποσά που οφείλονται από το Δημόσιο υπερβαίνουν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ.

Η υπεραισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας "τρέχει από τα μπατζάκια" όταν είναι δεδομένο ότι και το 2022 θα διατηρηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί σε σχέση με την εκτίμηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 654 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο εκτιμά για τον ΕΦΚΑ:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 749 εκατ. ευρώ ως απόρροια της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσης και το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο.

2. Οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ. Η ανωτέρω μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

* Στην αυξημένη επιχορήγηση που εκτιμάται ότι θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

* Στην επανεκτίμηση κατά 33 εκατ. ευρώ του ύψους της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

3. Τέλος στο προσχέδιο εκτιμάται ότι οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα αυξηθούν οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, εφάπαξ παροχών και παροχών ασθένειας σε είδος, ενώ προεξοφλείται το κύμα μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των δαπανών «αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων», καθώς και τις αυξημένες συντάξεις λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL