Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
ΟΟΣΑ / Ιστορική συμφωνία για φόρο 15% στις πολυεθνικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ / Ιστορική συμφωνία για φόρο 15% στις πολυεθνικές

Κοινή συνέντευξη τύπου του ΓΓ του ΟΟΣΑ Mathias Cormann) και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken στο Παρίσι (EPA)

Σε μια παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και θα καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία, κατέληξαν 136 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% από το 2023.

«Η σημερινή συμφωνία θα καταστήσει τις διεθνείς φορολογικές μας ρυθμίσεις πιο δίκαιες και θα λειτουργήσουν καλύτερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν σε ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια».

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή οι χώρες θα εισπράττουν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα ετησίως, ενώ τα δικαιώματα φορολόγησης για περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια κερδών θα μεταφερθούν στις χώρες όπου οι μεγάλες πολυεθνικές αποκτούν το εισόδημά τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της φορολογικής συμφωνίας. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη δημιουργία ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος», δήλωσε. «Η απαίτηση από τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν το σωστό ποσό φόρου δεν είναι μόνο θέμα δημόσιων οικονομικών. Πρόκειται πρωτίστως για ένα ζήτημα θεμελιώδους δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σκοπός της αναθεώρησης είναι και η διαχείριση των προκλήσεων που θέτουν οι εταιρείες, και ιδιαίτερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί., οι οποίοι αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από τις ξένες αγορές. Ως εκ τούτου, πολλές από αυτές τις τεχνολογικές είχαν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η συμφωνία, εάν εφαρμοστεί, διαχωρίζει τα υπάρχοντα φορολογικά έσοδα με τρόπο που ευνοεί τις χώρες όπου βρίσκονται οι καταναλωτές. Οι μεγαλύτερες χώρες, καθώς και οι περιοχές με χαμηλή φορολογία, θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία προκειμένου να υπάρξει και ουσιαστική μείωση της φοροαποφυγής. 

Η τελική συμφωνία αναμένεται να λάβει τη στήριξη των ηγετών της G20, που θα συναντηθούν στη Ρώμη στο τέλος του μήνα. Στη συνέχεια, οι χώρες που υπέγραψαν  θα πρέπει να αλλάξουν την εθνική τους νομοθεσία και να τροποποιήσουν τις διεθνείς συνθήκες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. 

Φιλόδοξος ωστόσο θεωρείται ο στόχος που έχει τεθεί από τις 136 χώρες ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2023. «Βασιζόμαστε όλοι στην ικανότητα των μεγαλύτερων χωρών να προχωρήσουν λίγο πολύ με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχοου. «Εάν κάποια ισχυρή οικονομία δεν καταφέρει να εφαρμόσει τη συμφωνία, αυτό θα επηρέαζε τις άλλες χώρες. Αλλά ίσως αυτό να μην γίνει εμφανές για κάποιο διάστημα».

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χαιρετίζουν την παγκόσμια συμφωνία

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε «μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία» ενώ η Ελβετία κάλεσε να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

Η Γαλλίας εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει «δημοσιονομική επανάσταση». Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Για την Βρετανία, η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ανοίγει τον δρόμο για ένα δικαιότερο σύστημα. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από 136 χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα «σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL