Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.2°C19.8°C
0 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12 °C
12.0°C16.0°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.5°C
0 BF 68%
Γονικές παροχές / Ενεργοποιούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των ολίγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γονικές παροχές / Ενεργοποιούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των ολίγων

ΒΙΛΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα το ταξικά μεροληπτικό υπέρ των ολίγων πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στο επίκεντρο του πακέτου των μέτρων βρίσκεται η αμφιλεγόμενη κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές, η οποία τίθεται και τυπικώς σε ισχύ σήμερα 1 Οκτωβρίου. Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έγκειται κατά βάση στο πρωτοφανές ύψος του αφορολογήτου, το οποίο εξακοντίζεται στα 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο διπλασιάζεται προκειμένου για μεταβίβαση και από τους δύο γονείς στο ιλιγγιώδες για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να επωφεληθούν αρκετοί γονείς δωρητές που με το παλαιό καθεστώς θα έπεφταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Πλέον θα μπορούν μέσα από γονικές παροχές και από δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού (γονείς σε τέκνα, παππούδες σε εγγόνια, μεταξύ των συζύγων και αντίστροφα) να μεταβιβάσουν χωρίς να συνεισφέρουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία ακίνητα, αλλά και δωρεές και παροχές όπως μετρητά, κινητά περιουσιακά στοιχεία (όπως εν προκειμένω ακόμη και τυχόν πολυτελή αυτοκίνητα) και μετοχές, απολαμβάνοντας πλήρη κάλυψη των τεκμηρίων έως τα προαναφερθέντα αφορολόγητα όρια των 800.000 ευρώ και των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Άλλο ένα μέτρο το οποίο ανακουφίζει τους ολίγους και ισχυρούς είναι αυτό διά του οποίου παρέχονται κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων. Ειδικότερα από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Για τις επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δι’ απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Πέραν τούτου, προβλέπεται, ότι οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στη φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2021, έως και τον Ιούνιο του 2022, επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε αγαθά και υπηρεσίες και συγκεκριμένα στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, καθώς ακόμη και στα τουριστικά πακέτα.

Εξάλλου, στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες, περιλαμβάνεται και μία ακόμη διάταξη και ειδικότερα εκείνη μέσω της οποίας μειώνεται σε μόνιμη βάση ο συντελεστής του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

Μείωση ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης

Επιπροσθέτως μειώνεται από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2021, και ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% έως και τον Ιούνιο του 2022, ενώ επεκτείνεται από 1ης Οκτωβρίου η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

Με άλλες διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για την κρατική επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με 200 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL