Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.1°C15.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
9 °C
5.7°C10.5°C
0 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C17.0°C
5 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C18.1°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.5°C
0 BF 87%
Ύπαιθρος / Στον αέρα η κτηνοτροφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύπαιθρος / Στον αέρα η κτηνοτροφία

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, εμφανίστηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, που αγγίζει μέχρι και το 100% σε σχέση με πέρσι, εξανεμίζει τα περιθώρια κέρδους του τομέα, ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, πέραν των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, στερούν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, ανεβάζοντας το κόστος διατροφής των ζώων. Συγχρόνως, οι ανατιμήσεις σε σιτάρι, καλαμπόκι, καύσιμα και ενέργεια αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω τις τιμές των ζωοτροφών και όχι μόνο.

Σε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα ο Κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης... απάντησαν εξαγγέλλοντας μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, ενώ δεν έλειψαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις για άμεση επίλυση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων...

ΣΥΡΙΖΑ: Πόση κοροϊδία πια

“Για άλλη μια φορά μάς απέδειξαν ότι ζουν σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι ο ΦΠΑ είναι -για τις περισσότερες των περιπτώσεων- λογιστικό μέγεθος και δεν έχει καμία επίπτωση στο τελικό κόστος παραγωγής. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι την επιβάρυνση από τον ΦΠΑ την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, εκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας. Πόση κοροϊδία πια;” σχολιάζει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Για τις ελληνοποιήσεις σημειώνει πως “δεν μας είπε όμως με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό, αφού από το 2019 ακόμα έχουν διαλύσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας”.

Παράλληλα, αναφέρεται στο φιάσκο στις πληρωμές των επιδοτήσεων, με κορωνίδα το πλιάτσικο στο εθνικό απόθεμα, επισημαίνοντας ότι, κατά παράδοση, το κόμμα της Ν.Δ. χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί τις αγροτικές επιδοτήσεις με προκλητικό και αδιαφανή τρόπο και δεν είναι τυχαίο ότι αγρότες μιλούν πλέον για τη “ληστεία του αιώνα”, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ...

Το μόνο μέλημα της Ν.Δ. είναι η “εξυπηρέτηση” των ημετέρων, σημειώνει και προσθέτει ότι, ενώ πρέπει πλέον να κατατεθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ (2021-2027), αγρότες και φορείς τους δεν έχουν ιδέα και λόγο για το σχέδιο και τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα, τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. περιλαμβάνουν:

- Επανασύσταση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε δρομολογήσει, με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση ελληνοποιήσεων και νοθείας.

- Στήριξη των κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

- Ειδικά μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μεταφορές.

- Στήριξη με άμεσα μέτρα των κτηνοτρόφων σε όλες τις καμένες περιοχές της χώρας και όχι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες μόνο για τη Β. Εύβοια.

- Άμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων.

- Τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν επιπλέον καλύψεις για τη ζωική παραγωγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL