Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ταμείο ανάκαμψης / Η αντικοινωνική ατζέντα του σχεδίου της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο ανάκαμψης / Η αντικοινωνική ατζέντα του σχεδίου της ΝΔ

ΚΡΙΣΗ

Τις αντικοινωνικές αλλαγές που υπάρχουν στην ατζέντα της επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση διά του ταμείου ανάκαμψης. Η Ν.Δ., δίχως να κάνει διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, προχώρησε στη σύνταξη ενός προγράμματος 4.104 σελίδων, το οποίο θα συνοδεύει την Ελλάδα για τα επόμενα 5,5 χρόνια, καθότι η διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης είναι μέχρι και το 2026.

Ακόμη και τώρα που το Σχέδιο Ανάκαμψης δόθηκε στην Ε.Ε, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το τελικό κείμενο, παρά μόνο όταν θα λάβει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, εντός του κειμένου περιλαμβάνονται 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζομένους.

Συνεπώς η ίδια η κυβέρνηση έχει φροντίσει να συνδέσει την εφαρμογή του αντικοινωνικού νομοσχεδίου με την εκταμίευση των κονδυλίων, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το ποιες άλλες «μεταρρυθμίσεις» περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και για ποιο λόγο η Ν.Δ. δεν ενημερώνει την κοινωνία.

Επίσης είναι σαφές, με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, ότι το συγκεκριμένο πλάνο έχει αφήσει εκτός τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Χρονοδιάγραμμα δύο μηνών

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το Σχέδιο κάποιου κράτους - μέλους, θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

Στη συνέχεια χρειάζεται ένας μήνας για να δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι 27 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή Ιούλιο με Αύγουστο.

Η κατανομή των κονδυλίων αναλύεται στα εξής ποσά:

* 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* 12,728 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα, ώστε με τη σειρά του το κράτος να δανείσει σε υποψήφιους επενδυτές.

* 7,457 δισ. ευρώ που θα βάλουν από την τσέπη τους ιδιώτες επενδυτές.

* 19 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες (είτε εγχώριες είτε ξένες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτές.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσδοκούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια 57,4 δισ. ευρώ από τον φετινό Αύγουστο έως το καλοκαίρι του 2026.

«Ψαλιδισμένη» ανάκαμψη

Την ίδια ώρα ανακύπτουν μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν, θα υπάρχει η νέα «ψαλιδισμένη» εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για φέτος.

Η παράταση της υγειονομικής κρίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις αρχικές προβλέψεις και μη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση «προσγείωσε» την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 3,6% από 4,8% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Ωστόσο το 2022 το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6,2%.

Στο σκέλος των κόκκινων δανείων μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουν λόγο για αύξηση αυτών κατά 8-10 δισ. ευρώ φέτος, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το τελικό μέγεθος θα είναι μικρότερο. Μάλιστα στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022.

Είναι ζήτημα εάν και αυτές οι εκτιμήσεις είναι έωλες, καθότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε γενναίο «κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL