Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Θολώνει η fake εικόνα της ελληνικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θολώνει η fake εικόνα της ελληνικής οικονομίας

ΑΓΟΡΑ
Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το τριακονταετές ομόλογο που εξέδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους απέκρυπταν ότι το 1,90%, με το οποίο δανείστηκε το ελληνικό κράτος, είναι το ακριβότερο επιτόκιο της Ευρώπης

Μαγική εικόνα κατασκευάζει η κυβέρνηση επιχειρώντας να συγκαλύψει την οικονομική κατάρρευση και τη δύσκολη μεταπανδημική περίοδο. Τα δε φτιασιδώματα είναι τόσο σαθρά ώστε είναι ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθούν τα ανησυχητικών διαστάσεων οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Πιο πρόσφατο γεγονός είναι οι πανηγυρισμοί για το τριακονταετές ομόλογο που εξέδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Οι θριαμβολογίες απέκρυψαν το βασικότερο ερώτημα που απευθύνει κάθε δανειολήπτης είτε πρόκειται για καταναλωτικό δάνειο είτε για κρατικό ομόλογο: «Είναι χαμηλό ή υψηλό το επιτόκιο;». Στη συγκεκριμένη περίπτωση το 1,90%, με το οποίο δανείστηκε το ελληνικό κράτος, είναι το ακριβότερο επιτόκιο της Ευρώπης.

Η πρώτη προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την έκδοση του δεκαετούς (την οποία, όπως και προ τετραημέρου, η κυβέρνηση είχε επίσης χαρακτηρίσει επιτυχημένη, παρότι και 0,175% προμήθεια έδινε, αλλά και υπαγόταν στο αγγλικό δίκαιο) είχε ακριβό επιτόκιο. Πάνω και από τις αρχικές προσδοκίες για 1,65%, αλλά και από τις αποδόσεις που δίνουν οι τριακονταετείς τίτλοι των ευρωπαϊκών οικονομιών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη και αρνητικές.

Το επιτόκιο είναι 9 φορές πολλαπλάσιο της απόδοσης του ολλανδικού τριακονταετούς στη δευτερογενή αγορά (παρότι μη ομοειδείς αγορές η πρωτογενής και η δευτερογενής, η σύγκριση είναι αρκούντως ενδεικτική) και 7,82 φορές ακριβότερο του γερμανικού. Ακόμη και σε σχέση με ιταλικό, πορτογαλικό και ιρλανδικό είναι ακριβότερο κατά 1,15, 1,80 και 2,58 φορές αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις του τριακονταετούς ομολόγου, όπου έχει εκδοθεί στην Ευρώπη, ήταν την Τετάρτη, οπότε εκδόθηκε ο ελληνικός τίτλος: Αυστρία: 0,511%. Γαλλία: 0,796%. Γερμανία: 0,243%. Ιρλανδία: 0,737%. Ιταλία: 1,653%. Ολλανδία: 0,211%. Πορτογαλία: 1,039%. Σλοβακία: 0,762%. Ισπανία: 1,266%. Ελβετία: -0,058%. Ηνωμένο Βασίλειο: 1,368%.

Ένα 24ωρο αργότερα το ελληνικό κράτος εξοφλούσε πρόωρα χρεολύσια 3,3 δισ. ευρώ δανείων που ελήφθησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά τα ποσά θα αποπληρώνονταν από προχθές έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022 (1,5 δισ. ευρώ φέτος και τα υπόλοιπα το 2022). Ουσιαστικά το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με «αλμυρό» επιτόκιο 1,90% για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ το χρέος απειλεί ξανά ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επόμενες ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν Ιούλιο και Οκτώβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει εκδόσεις νέων ομολόγων 8 με 12 δισ. ευρώ φέτος. Το Ελληνικό Δημόσιο με τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, το οποίο προ repos θα φτάσει το δυσθεώρητο ύψος των 344 με 345 δισ. ευρώ.

Ένα άλλο φτιασίδωμα αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα Φεβρουαρίου ήταν αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12% άνω του στόχου. Η υπέρβαση αυτή όμως οφείλεται κυρίως στην παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, στο προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας τον μήνα Ιανουάριο και στην -έστω και περιορισμένη- λειτουργία του λιανεμπορίου με click away στη διάρκεια των εορτών.

Όμως, τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε ήδη επιδρούν δυσμενώς στα έσοδα Μαρτίου και θα εξακολουθήσουν να υστερούν στους επόμενους μήνες.

Άλλη «μαγική εικόνα» αφορά την εξέλιξη της ανεργίας. Επισήμως μειώθηκε στο 15,8% τον Δεκέμβριο του 2020, έναντι 16,2% τον Νοέμβριο και έναντι του 16,4% τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, για τη στατιστική καταμέτρηση του εργατικού δυναμικού λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν άνω του 50% των αποδοχών τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης λουκέτα και απολύσεις θα πάρουν την ανιούσα, η οποία προς το παρόν απλώς αναβάλλεται όσο ισχύουν έστω και αυτά τα φειδωλά μέτρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL