Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Πλειστηριασμοί / Η Κομισιόν ζητάει ξεπάγωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειστηριασμοί / Η Κομισιόν ζητάει ξεπάγωμα

ΑΘΗΝΑ

Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για αναιμική ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% φέτος, κυρίως μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης, και 5% για το 2022.

Με την έκθεσή της για την 9η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Κομισιόν "χτυπάει καμπανάκι» για περισσότερο στοχευμένες δαπάνες σε μέτρα στήριξης, ενώ στην ουσία προαναγγέλλει και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Απριλίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των εμπορικών τιμών ακινήτων με τις αντικειμενικές.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να άρει το γενικό «πάγωμα» που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο με το lockdown-2 στους πλειστηριασμούς. Επισημαίνει, στην έκθεση, ότι, λόγω της επιβολής αυστηρών περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας, η κυβέρνηση ανέστειλε στο τέλος του 2020 όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών, αναστέλλοντας, μεταξύ άλλων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για πλειστηριασμούς, οι οποίες ενδέχεται να διαρκούν και για αρκετούς μήνες.

Πιο στοχευμένες δαπάνες

Η Ε.Ε. προειδοποιεί για πιο στοχευμένες δαπάνες σε μέτρα στήριξης, υπολογίζοντας ότι φέτος θα φτάσουν στο 6,5% του ΑΕΠ ή 11,2 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Υπολογίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα διέθεσε για μέτρα στήριξης ένα ποσοστό 9,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 15,5 δισ. ευρώ το 2020, ενώ αναμένεται να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια για μέτρα ανερχόμενα στο 6,5% του ΑΕΠ της για το τρέχον έτος. Τα ποσοστά αυτά, όπως τονίζει, είναι λίγο μεγαλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ωστόσο βρίσκονται εντός των ορίων της ρήτρας συνολικής διαφυγής, δηλαδή της άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών, που θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του 2021.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν ακόμη ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Αβεβαιότητα για τα δημόσια οικονομικά

Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρεται πως είναι μεγάλη η αβεβαιότητα και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. «Οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας παραμένει μεγάλη και μεταφράζεται σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φορολογικού κόστους. Η πιθανότητα αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων θα αυξηθεί με τη διάρκεια της κρίσης. Πέρα από την πανδημία, οι αποφάσεις για αναδρομικές συντάξεις και δικαστικές υποθέσεις εναντίον της ΕΤΑΔ εξακολουθούν να αποτελούν φορολογικούς κινδύνους», σημειώνεται.

Ουδέτερη αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ

Στο φορολογικό πεδίο, σημειώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει φέτος την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές μέχρι και τον Μάρτιο και, παράλληλα, να αναμορφώσει τη βάση του ΕΝΦΙΑ με την ένταξη των 3.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών μέχρι και τον Απρίλιο.

Η Επιτροπή τονίζει ότι πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε μια δημοσιονομικά ουδέτερη αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, που αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Τονίζονται ακόμη και οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL