Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
ΔΕΚΟ / Με μοντέλο Χατζηδάκη οι ιδιωτικοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΚΟ / Με μοντέλο Χατζηδάκη οι ιδιωτικοποιήσεις

Τον δρόμο για νέα εργασιακά ήθη δεξιάς κουλτούρας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην είσοδο ιδιωτών, έχει ανοίξει ήδη η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2019 με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη περί δήθεν “εκσυγχρονισμού” της ΔΕΗ, δημιουργώντας το αναγκαίο... δεδικασμένο ώστε αυτός να μπορέσει να επεκταθεί όπου χρειαστεί.

Η φιλοσοφία “να ξεφύγει η ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα που της έχει φορέσει το Δημόσιο”, όπως προσχηματικά υποστήριζε ο Κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2019, βασίζεται σε ένα καλοστημένο τρίπτυχο: εθελούσιες έξοδοι παλαιών και πιο... ακριβών εργαζομένων, προσλήψεις νέων εργαζομένων χαμηλόβαθμων κλιμακίων εκτός ΑΣΕΠ και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και εργολαβικών χωρίς δικαιώματα, αλλά και δημιουργία νέας γενιάς γαλάζιων golden boys με επιλογή και από την αγορά και ασύλληπτες αμοιβές...

Τότε στο βάθος βρισκόταν η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, διαδικασία που πλέον πολύ σύντομα ολοκληρώνεται, ενώ δεν αποκλείεται και η ίδια η επιχείρηση να βρεθεί σε αντίστοιχες ατραπούς. Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή από “βαρίδια” με την άρση οικονομικών και θεσμικών υποχρεώσεων καθιστά πιο ελκυστικές και... ευέλικτες για τους επίδοξους αγοραστές τις προς πώληση ΔΕΚΟ.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο το ότι πληθαίνουν τα αιτήματα από άλλους φορείς του Δημοσίου για... ελευθερίες τύπου ΔΕΗ, με πιο πρόσφατο στον χώρο της ενέργειας το αντίστοιχο του Διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ).

Νόμος - οδηγός

Σε αυτό το πλαίσιο ο επίμαχος Νόμος 4643/2019 (ΦΕΚ 193/Α/3.12.2019) προβλέπει καταρχάς ότι θα υπάρξουν “στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό με βάση καθορισμένα κριτήρια, ιδίως για συγκεκριμένες κατηγορίες / ειδικότητες ή για συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες”, με κόστος που θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, και απόσβεσή του σε δύο - τρία χρόνια.

Κατά τον Κ. Χατζηδάκη, η... έμπνευσή του προήλθε από το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014.

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Συγχρόνως θεσμοθετήθηκαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Βάσει του Νόμου Χατζηδάκη, από 3.12.2019 και εφεξής οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται “διέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων.

Ειδικότερα συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των προσλαμβανομένων που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος... μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας”.

Τα προαναφερθέντα αφορούν μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού συγχρόνως ισχύει η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους υφιστάμενους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. επικοινώνησε τότε έντονα τα περί “άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο” για να κινητοποιήσει εύκολα τους γνωστούς κοινωνικούς αυτοματισμούς και να χαθεί στις λεπτομέρειες η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και σε κρατικές, προς το παρόν, εταιρείες.

Χρυσές αμοιβές

Στον ίδιο νόμο περιλήφθηκε και η άρση των περιορισμών στις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών με ρητή εξαίρεση από τα “πλαφόν” του Νόμου 4354/2015 και τη νεοδιορισθείσα διοίκηση των εκλεκτών της Ν.Δ. να επιφυλάσσει στον εαυτό της πολύ ευχάριστες... εκπλήξεις.

Αφού σώθηκε η ΔΕΗ με τις αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον 20% εις βάρος των νοικοκυριών από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, στις 3 Δεκεμβρίου 2019 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Χατζηδάκη και 20 μέρες μετά (23 Δεκεμβρίου) σε έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε εισήγηση που προέβλεπε αντιστοίχως “για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο καθώς και για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους μεικτές αποδοχές 200.000 ευρώ και 120.000 ευρώ ετησίως”.

Επίσης προέβλεπε μπόνους έως 50% επί των τακτικών αποδοχών για διευθύνοντα σύμβουλο, αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και γενικούς διευθυντές και 30% για διευθυντές ΒΟΚ (Βασικά Οργανικά Κλιμάκια). Δηλαδή οι ετήσιες αποδοχές δύνανται να φτάνουν έως 300.000 και 156.000 ευρώ αντίστοιχα! Για δε γενικούς διευθυντές και διευθυντές οι μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 100.000 και 70.000 ευρώ ετησίως αντίστοιχα. Χωρίς έξτρα και μπόνους...

Προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ

Υπό το νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων στον όμιλο ΔΕΗ, δηλαδή με ατομικές συμβάσεις, όπως θεσμοθετήθηκε στον περίφημο Νόμο Χατζηδάκη από το 2019, έχει δρομολογήσει προσλήψεις ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).

Βάσει της απόφασης (αρ. 6/2021) “Έγκριση προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.”, που έχει υπογράψει ο διευθύνων σύμβουλος Τ. Μάνος, τον Ιανουάριο κατατέθηκε το σχέδιο προκήρυξης για έλεγχο στο ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι, βάσει του Νόμου Χατζηδάκη, αν το ΑΣΕΠ εντός 10 ημερών δεν εγκρίνει / τροποποιήσει το σχέδιο προκήρυξης, “τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια ιστορία που “σέρνεται” εδώ και περίπου έναν χρόνο επειδή αναζητείται οδός ώστε οι υποψήφιοι να υποβάλλονται σε προσωπική συνέντευξη με στόχο να... διευκολυνθούν οι όποιες επιλογές.

Η απόφαση αφορά την πρόσληψη 664 ατόμων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, όπως αναφέρεται, το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον επίμαχο Νόμο Χατζηδάκη (4643/2019).

Αυτό σημαίνει, με βάση τις προβλέψεις του νόμου για εργαζόμενους “δύο ταχυτήτων”, ότι οι νεοπροσληφθέντες θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ενώ οι υφιστάμενοι συνάδελφοί τους θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Επίσης αναφέρεται ότι το κόστος της μισθοδοσίας του νέου προσωπικού (όπως και το κόστος για την υλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης) έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της εταιρείας για το έτος 2021. Σε λίγους μήνες βέβαια “λόγο” τόσο επί των προϋπολογισμών όσο και επί των προσλήψεων θα έχει και ο νέος μέτοχος, που θα έχει αγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL