Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.0°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13 °C
12.2°C13.9°C
3 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
5.6°C11.0°C
5 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.7°C14.0°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
8.3°C8.3°C
0 BF 87%
ΕΕ / Βέτο σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης από Ουγγαρία, Πολωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ / Βέτο σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης από Ουγγαρία, Πολωνία

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
EU

Βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία, επιμένοντας στις αρχικές τους αντιδράσεις για την σύνδεση της χρηματοδότησης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη.

Κατά τη συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο, διαφωνώντας με τους όρους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ουγγαρίας «η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο (της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου) με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Μιχάλ Βόιτσικ, είχε μιλήσει για «κρίσιμη στιγμή» στην ιστορία της χώρας του, τονίζοντας: «Πόσο αξίζει η εθνική κυριαρχία; Ένα δισεκατομμύριο, μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια, μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ; Για εμάς είναι ανεκτίμητη». Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για παραβίαση των «θεμελιωδών αξιών» της Ε.Ε.

Ευρωβουλευτές και χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου στον «μηχανισμό της αιρεσιμότητας» που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην ΕΕ, Μίχαελ Κλάους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε τη λύπη του για το μπλοκάρισμα αυτό. «Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο, απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις σοβαρές οικονομικές ζημίες που προκαλεί», δήλωσε. «Είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετηθεί γρήγορα το συνολικό πακέτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης. «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις μας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Το βέτο επηρέασε αρνητικά τα ομόλογα

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης επηρεάστηκαν αρνητικά από το βέτο που άσκησαν σήμερα η Ουγγαρία και η Πολωνία στο Μηχανισμό κοινής ανάληψης Χρέους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ε.Ε ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

Καθώς οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων από το νεοσύστατο Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι για την έγκριση στην ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. Η εξέλιξη αυτή «σκιάζει» τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, και μετρίασε ελαφρώς το ευφρόσυνο κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου για την καταπολέμηση του Covid από την αμερικανική εταιρεία Moderna. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL