Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C24.2°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C23.3°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.0°C22.7°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.3°C
1 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.2°C
0 BF 68%
Ελληνικό / Νέο δώρο της κυβέρνησης με τροπολογία που πέρασε στα «μουλωχτά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό / Νέο δώρο της κυβέρνησης με τροπολογία που πέρασε στα «μουλωχτά»

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Νέο δώρο υπέρ του επενδυτή στο Ελληνικό κι εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου πέρασε στα «μουλωχτά» από τη Βουλή μαζί με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο.

Η επίμαχη ρύθμιση «κρύφτηκε» σε πολυτροπολογία 19 άρθρων του υπουργείου Οικονομικών και δεν συζητήθηκε εκτενώς λόγω της έντονης αντιπαράθεσης για τον κορμό του νομοσχεδίου που στοχεύει στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας χιλιάδων οφειλετών.

Η αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα έκανε λόγο για «πονηρή» τροπολογία που επιτρέπει στον επενδυτή να αποκτά κυριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού «χωρίς τίμημα».

Σύμφωνα με την τροπολογία 530/88 20.10.2020, ο κάτοχος του δικαιώματος επιφανείας σε δημόσια κτήματα μπορεί να διαιρεί το δικαίωμα αυτό και να το μεταβιβάζει «χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του κυρίου της έκτασης αυτής». Στην περίπτωση του Ελληνικού κύριος της έκτασης είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Π. Πέρκα τόνισε ότι η τροπολογία «μετατρέπει το δικαίωμα επιφάνειας σε «όχημα» απόκτησης κυριότητας ακινήτου χωρίς ανάλογο τίμημα» ευνοώντας, κατά συνέπεια, τον επενδυτή εις βάρος του Δημοσίου. Η Π. Πέρκα επισήμανε ότι αν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό τότε η έκταση θα είχε αποτιμηθεί με βάση και το δικαίωμα αυτό «και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο».

«Κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης. Η ρύθμιση συνδέεται με τη διαγωνιστική διαδικασία, την αξιολόγηση της προσφοράς του επενδυτή και το τελικό τίμημα. Είναι μια πονηρή διάταξη» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Εάν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία τότε θα είχε αποτιμηθεί και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο… ομοίως σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό να προσφύγει αφού άλλαξαν οι όροι του εκ των υστέρων! Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις, δεν ανακάμπτει έτσι η οικονομία και δεν ευημερεί σε καμιά περίπτωση η κοινωνία.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ΝΔ να τα δώσει όλα στους ιδιώτες, όλα στους επενδυτές.. αυτή άλλωστε είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ μας… Εμείς νομοθετούσαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των επενδυτών. Στη προσπάθεια σας να τα δώσετε όλα στους επενδυτές ρισκάρετε την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων. Εμείς προχωρήσαμε τις επενδύσεις σεβόμενοι πάντα τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και πάντα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου».

(ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 530/88 20.10.2020/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ)
(ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 530/88 20.10.2020/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ)

Η δήλωση της Π. Πέρκα:

Στη συζήτηση για το πτωχευτικό νομοσχέδιο πέρασε στα «ψιλά» ακόμα μια τροπολογία που αφορά στην επένδυση του Ελληνικού. Και αυτή όπως και οι προηγούμενες είναι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το 2011 επανήλθε το δικαίωμα επιφανείας που κατάργησε ο Αστικός Κώδικας το 1945. Το δικαίωμα αυτό αφορά στην αξιοποίηση του εδάφους και του «αέρα» ενός ακινήτου χωρίς να αγοραστεί το έδαφος, δηλαδή αποτελεί «αέρινη στήλη» που δεν περιλαμβάνει το υπέδαφος, δεν είναι αγορά, και κάποια στιγμή λήγει. Αφορά δε στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και όσα εντάσσονται στις διατάξεις του ν.3986/2011 (ουσιαστικά όλα τα δημόσια ακίνητα)και βεβαίως στο ακίνητο του Ελληνικού που έχει μίγμα κυριότητας και επιφάνειας ως δικαιώματα.

Με την τροπολογία δύναται να γίνει κατάτμηση από τον επιφανειούχο – επενδυτή χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης (ελληνικό δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, κλπ). Εύλογα μας δημιουργούνται ερωτηματικά για αυτήν την τροπολογία,  δεδομένου ότι για κάθε μεταβολή ο νόμος απαιτούσε τη συναίνεση του ελληνικού δημοσίου. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό και αντίθετο με τη λογική του 3986/2011 και την αιτιολογική έκθεση του, που ήθελε παρακολούθηση του δημοσίου στις επενδύσεις με δικαίωμα επιφανείας. Τίθεται σοβαρό ζήτημα, καθώς στα κτίσματα που θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο μετά από  99 χρόνια, θα έχουν επέλθει χωρικές μεταβολές εν άγνοια του ελληνικού δημοσίου. To σίγουρο είναι ότι η διάταξη αυτή είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και προς όφελος των επενδυτών του Ελληνικού.

Η τροπολογία επεκτείνει το δικαίωμα επιφανείας και δίνει επιπλέον δικαίωμα διανομής και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης. Επομένως μετατρέπει το δικαίωμα επιφάνειας σε «όχημα» απόκτησης  κυριότητας ακινήτου χωρίς ανάλογο  τίμημα. Σε απλά ελληνικά ο επενδυτής αποκτά κυριότητα  σε συγκεκριμένο τμήμα χωρίς τίμημα!

Για το θέμα της σύστασης φορέα, δε γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα δεδομένου ότι υπάρχει η εμπειρία της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ. Υπάρχουν φορείς εκμετάλλευσης ακινήτων και εμπειρία.

Όσον αφορά  την αποζημίωση χρήσης μετά τη λήξη της μίσθωσης, ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 601 προβλέπει ότι καθορίζεται με βάση το τελευταίο μίσθωμα, και μπορεί να αξιωθεί μεγαλύτερη αποζημίωση δικαστικά. Γιατί να αποφασίσει ο φορέας; Υπάρχει ο φόβος ότι, ό,τι αφαιρείται από τη Δικαιοσύνη,  μπορεί να οδηγήσει σε διαφθορά.

Και φυσικά δεν ήρθε ειδική διάταξη για την επένδυση του Ελληνικού αλλά κατατέθηκε γενική διάταξη προφανώς γιατί υπήρχε διάθεση απόκρυψης των πολύ  ευνοϊκών όρων για τον επενδυτή.

Κι εδώ για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης. Η ρύθμιση συνδέεται με τη διαγωνιστική διαδικασία, την αξιολόγηση της προσφοράς του επενδυτή και το τελικό τίμημα. Είναι μια πονηρή διάταξη. Εάν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία τότε θα είχε αποτιμηθεί και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο… ομοίως σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό να προσφύγει αφού άλλαξαν οι όροι του εκ των υστέρων! Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις, δεν ανακάμπτει έτσι η οικονομία και δεν ευημερεί σε καμιά περίπτωση η κοινωνία.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ΝΔ να τα δώσει όλα στους ιδιώτες, όλα στους επενδυτές.. αυτή άλλωστε είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ μας… Εμείς νομοθετούσαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των επενδυτών. Στη προσπάθεια σας να τα δώσετε όλα στους επενδυτές ρισκάρετε την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων. Εμείς προχωρήσαμε τις επενδύσεις σεβόμενοι πάντα τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και πάντα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL