Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εργασιακά / Μητσοτάκης - Βρούτσης καταργούν το ΣΕΠΕ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά / Μητσοτάκης - Βρούτσης καταργούν το ΣΕΠΕ!

Βρούτσης Μητσοτάκης
Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ καταγράφεται πρώτη φορά ως απάντηση του (και τότε) υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση σε αναφορά της ILO για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα το 2014 ο υπουργός Εργασίας διατυπώνει την πρόταση ως απάντηση σε σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας που προτείνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Κατά τον υπουργό Εργασίας η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον ΟΜΕΔ θα είχε πολλές θετικές επιπτώσεις, όπως μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας και, κυρίως, απεμπλοκή των υπηρεσιών του υπουργείου από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2019, ουδέποτε η ILO έθεσε στην προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) τέτοιο αίτημα, ακόμα και με τη μορφή απλής πρότασης ή προτροπής. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι έχει σημασία ποιος διαπραγματεύεται και τι προτείνει...

Η αποκάλυψη στην έκθεση της Κομισιόν

Την περασμένη εβδομάδα, με τη δημοσιοποίηση της έβδομης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν την Τετάρτη 23.9.20, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Με απλά λόγια μια κρατική υπηρεσία, όπως το ΣΕΠΕ, η οποία έχει δομηθεί με σκοπό να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να επιλύει ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πριν αυτή φτάσει στη Δικαιοσύνη) αποψιλώνεται από τη βασική της αρμοδιότητα και η διαδικασία περνάει σε έναν οργανισμό που διοικείται σε μεγάλο βαθμό από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ) με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

Από εργατική διαφορά... συμφιλίωση

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται στην τελική ευθεία αφαίρεσης του βασικού αντικειμένου από το ΣΕΠΕ, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την προστασία των βασικών εργατικών δικαιωμάτων και την προστασία τους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Για να γίνει κατανοητό τι θα συμβεί στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας έχουν την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Και κυρίως σε ό,τι αφορά στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις και την εφαρμογή τους από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, τη συνέπεια στην καταβολή δώρων και επιδομάτων, όπως βέβαια και την ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας.

Ποια θα είναι η τύχη μιας εργατικής διαφοράς, όπως για παράδειγμα η άρνηση του εργοδότη να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων σε έναν εργαζόμενο;

Σήμερα το ΣΕΠΕ εξετάζει την καταγγελία του εργαζομένου και, αν ευσταθεί, επιβάλλει άμεσα κυρώσεις στον εργοδότη και, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, τότε προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για επιβολή και ποινικών κυρώσεων.

Πώς ο ΟΜΕΔ, ένας οργανισμός με αντικείμενο τη μεσολάβηση και τη διαιτησία και στόχο τη συμφιλίωση των δύο πλευρών (εργοδοσίας και εργαζομένων - σωματείων), θα απαντάει σε πραγματικό χρόνο εξετάζοντας και επιλύοντας την καταγγελία του εργαζόμενου; Απλώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται!

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας; Προφανώς να περιορίσει σημαντικά και να δυσκολέψει μια προσφυγή του εργαζόμενου, η οποία -μέσω του ΟΜΕΔ- θα παραπέμπεται να επιλυθεί δικαστικά. Σε χρόνο όχι προφανώς άμεσο, αλλά μεταγενέστερο. Και βέβαια αν ένας εργαζόμενος -ο οποίος π.χ. μπορεί να έχει απολυθεί ή να είναι απλήρωτος- αντέξει μια μακρόσυρτη και δαπανηρή διαδικασία.

Παρωχημένη ρύθμιση;

Η κατάργηση -μέσω της μεταφοράς- της βασικής αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ, δηλαδή η επίλυση των εργατικών διαφορών, φαίνεται να έρχεται ως φυσική συνέχεια όλων των ανατροπών που έχουν επισυμβεί τους τελευταίους 14 μήνες και κυρίως από την αρχή της πανδημίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με σειρά ΠΝΠ και με τον τελευταίο εργασιακό νόμο, αλλάζει άρδην το εργατικό δίκαιο, ελαστικοποιεί στο έπακρο τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποιεί τις απολύσεις (χωρίς όριο) μέσω της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Τώρα ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στη βασική λειτουργία του ΣΕΠΕ, να φράξει τον δρόμο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για να μην έχουν πρόσβαση στην αυτονόητη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Και βέβαια να παρέχει μια πρωτοφανή ασυλία στις επιχειρήσεις αποποινικοποιώντας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Για όσα πάντως δρομολογούνται και για το ΣΕΠΕ μας είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας πρόσφατα στη ΔΕΘ. Μιλώντας για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας είπε ορθά - κοφτά ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα!

Τα έξι πεδία δράσης του ΣΕΠΕ

Το ΣΕΠΕ έχει ως έργο:

- Πρώτον, την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

- Δεύτερον, ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, τα δώρα, τα επιδόματα.

- Τρίτον, την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και της παράνομης απασχόλησης.

- Τέταρτον, να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις / εκμεταλλεύσεις ως προς την τήρηση και την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

- Πέμπτον, να εξετάζει τις υποβαλλόμενες καταγγελίες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

- Έκτον, να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικές κυρώσεις ή να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

- Έβδομον, την παροχή πληροφοριών και υποδείξεων για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL