Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.2°C36.9°C
4 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.4°C37.6°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
37.1°C38.2°C
2 BF 23%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.4°C35.4°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.5°C36.9°C
0 BF 26%
Έρχεται τσουνάμι: 50.000 πλειστηριασμούς προβλέπουν οι τραπεζίτες μέχρι τον Δεκέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται τσουνάμι: 50.000 πλειστηριασμούς προβλέπουν οι τραπεζίτες μέχρι τον Δεκέμβριο

«Τσουνάμι» πλειστηριασμών αναμένεται να... έρθει από 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ουσιαστικά μένει ακάλυπτη η πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι πλειστηριασμοί για το τελευταίο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να αγγίξουν τις 50.000 μετά και την παύση της ισχύος προστασίας για την πρώτη κατοικία μετά την 31η Ιουλίου. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παράταση του μέτρου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από τις αρχές φθινοπώρου θα εκκινήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί από την πλευρά των τραπεζών. Μάλιστα, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την επόμενη διετία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περί τις 300.000 πλειστηριασμοί εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Τροπολογία ανάγκης

Στο πλαίσιο αυτό, τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με την προτεινόμενη τροπολογία διευρύνεται το πλαίσιο του νόμου, ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.

«Σήμερα, και ενώ η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί, με την ελληνική οικονομία να εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, που θα φέρει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα πρόθυρα ‘ασφυξίας’, είναι απαραίτητο να υπάρξει διευρυμένο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020, ενώ θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζουν, η προτεινόμενη τροπολογία καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) 4.755 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, από αυτές οι 2.449 έχουν μετατραπεί σε προτάσεις ρύθμισης χρέους και έχουν αποσταλεί σε δανειολήπτες, ενώ έχουν γίνει αποδεκτές μόνο 1.546 προτάσεις και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων 903.

«Από τα παραπάνω νούμερα διαπιστώνεται ότι η προβλεπόμενη διαδικασία για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η ανταπόκριση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να χαρακτηριστεί και έως έναν βαθμό υπονομευτική, αφού καταγράφεται σχετική απροθυμία στην υποβολή τελικών προτάσεων ρύθμισης προς τους δανειολήπτες» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά σημεία

Με την προτεινόμενη τροπολογία διευρύνεται, όπως τονίζουν, το πλαίσιο του νόμου, ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης και τα σημεία που αλλάζουν είναι τα εξής:

* Αυξάνεται η αξία ακινήτων που προστατεύονται. Ειδικότερα, η αξία της προστατευόμενης κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται και στις περιπτώσεις των επιχειρηματικών δανείων από 175.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ, όπως ισχύει δηλαδή και για τα φυσικά πρόσωπα.

* Το εισόδημα των επιλέξιμων οφειλετών συνδέεται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή 13.906 ευρώ έως 40.800 ευρώ (από 12.500 - 36.000 που ίσχυε).

* Το επιλέξιμο ύψος του υπολοίπου οφειλών για τα επιχειρηματικά δάνεια φθάνει πλέον τις 250.000 ευρώ (από 120.000 ευρώ που ίσχυε).

* Καλύπτονται δάνεια που «κοκκίνισαν» έως 9.6.20 (από 31.12.2018 που ίσχυε). Η ημερομηνία (9.6.2020) προτείνεται διότι στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν νέα κόκκινα δάνεια.

* Η πρόταση ρύθμισης θα παράγεται αυτόματα από την πλατφόρμα ως διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του οφειλέτη και των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

* Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τη διαφορά του εισοδήματος του οφειλέτη και εύλογων δαπανών διαβίωσης και οι επιμηκύνσεις φθάνουν και έως τα 35 έτη.

* Δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγαλύτερες διαγραφές χρεών.

* Η αυτοματοποιημένη πρόταση επιβάλλεται στους πιστωτές κι αν αυτοί την αρνηθούν (μόνο λόγω δολιότητας), τότε η αυτοματοποιημένη πρόταση κατατίθεται σε αυτοματοποιημένη αίτηση (χωρίς έξοδα) στον Ν. 3869/10. Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του Ν. 3869/10 αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

* Η συνεισφορά του Δημοσίου αυξάνεται σημαντικά για τα μικρά εισοδήματα ούτως ώστε να μην είναι απαγορευτική η αίτηση από τα χαμηλά εισοδήματα: έως 95% για ετήσιο εισόδημα έως 8.000 (ή έως 100% με βάση τον πίνακα Ι που αποτελεί παράρτημα της τροπολογίας).

Στο τέλος κάθε έτους ελέγχονται μεταβολές στο εισόδημα και επαναπροσαρμόζεται η συνεισφορά του Δημοσίου βάσει του πίνακα Ι του στο Παραρτήματος. Πλέον οι οφειλέτες θα καταβάλλουν όσα μπορούν να αποπληρώσουν και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προστατεύονται.

* Καταργείται η δυνατότητα των πιστωτών να αρνηθούν ή να παραλείπουν να υποβάλλουν πρόταση ή εν γένει να αδιαφορούν.

* Δεν θα συνυπογράφουν την αίτηση σύζυγος, εξαρτώμενα μέλη και εγγυητές (όπως ίσχυε). Ίσχυε ότι σύζυγος και εξαρτώμενα μέλη είναι συνυπόχρεοι. Συνυπόχρεοι θα είναι τυχόν κληρονόμοι. Υπάρχει ειδική μέριμνα υπέρ των εγγυητών για δάνεια πρωτοοφειλετών που ρυθμίζονται με την παρούσα τροπολογία: δεν επιβαρύνονται στο όλο, αλλά κατά το μέρος που δεν εξοφλεί ο αιτών για τον οποίο έχουν εγγυηθεί, δεν είναι συνυπόχρεοι την ίδια χρονική στιγμή που ρυθμίζει δάνειο ο οφειλέτης.

* Θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα του αιτούντος (και όχι των προστατευόμενων μελών, όπως ισχύει).

* Θα έχουν δικαίωμα στην υποβολή αιτήσεων όσοι δεν έχουν τελεσίδικη απόφαση (αντί της οριστικής που προϋπήρχε).

* Η ρύθμιση του δανείου κληρονομείται ως προς τη διάρκεια και τη συνεισφορά του Δημοσίου. Οι νέες δόσεις που θα προσδιοριστούν θα έχουν ως βάση τα εισοδήματα του κληρονόμου με σεβασμό στην αρχή προσδιορισμού των δόσεων βάσει της διαφοράς οικογενειακού εισοδήματος από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL