Live τώρα    
Στα "χέρια" των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα "χέρια" των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντ. Λεούσης και ο Ρ. Ματσοντσίνι, διευθύνων σύμβουλος των ιταλικών σιδηροδρόμων, υπέγραψαν χθες τη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

"Έπεσαν" τελικά οι υπογραφές για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον οργανισμό κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων FS έναντι τιμήματος που φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία ακολούθησε τη σχετική έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου πριν από λίγες μέρες, τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ εκκρεμεί το οριστικό κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποτελούσε "αγκάθι" για το Δημόσιο, καθώς ήταν ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει το συγκεκριμένο ποσό. Είναι γεγονός ότι η παραπάνω ιδιωτικοποίηση περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών τον Αύγουστο το 2015, ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πώληση.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν με το Ταμείο για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δήλωσε ότι «Η Ferrovie dello Stato Italiane Group αναλαμβάνει μια μεγάλη δέσμευση: Να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας έναν σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών», ενώ στην τελετή της υπογραφής παρέστη και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Π. Θεοχάρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Φ. Τσαλίδη.

“Η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί μια ευκαιρία ανάπτυξης για τους ιταλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους, που έτσι συνεχίζουν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, αλλά και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που θα μπορούν να υπολογίζουν στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων FS" δήλωσε ο Ρενάτο Ματσοντσίνι, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων.

Κέρδη 2,7 εκατ. το 2015

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε σχετική ανακοίνωση των ιταλικών σιδηροδρόμων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε το 2015 16 εκατομμύρια άτομα, με 130 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και κέρδη ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, απολαμβάνοντας από το 2013 οικονομική ισορροπία, προσθέτοντας πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει 670 υπαλλήλους, περίπου 1.100 ηλεκτράμαξες και συρμούς σε leasing και θέτει σε κυκλοφορία περίπου 300 τρένα ημερησίως.

Σιδηροδρομικοί: Αντίφαση

"Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εκχώρησης του εθνικού μας πλούτου" τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αντιδρώντας και επίσημα στην πώληση της εταιρείας στους ιταλικούς σιδηροδρόμους. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, "Η ενέργεια αυτή δεν είναι απλά ακόμα μία ιδιωτικοποίηση. Είναι η εκχώρηση της ελληνικής κρατικής εταιρείας στην ιταλική κρατική εταιρεία, προκαλώντας αντίφαση, διότι ή η χώρα μας σωστά εκχωρεί ή η Ιταλία σωστά αγοράζει, γεγονός που οφείλουν να εξηγήσουν και σε εμάς".

Γ.Α., Ν.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0